Aitoviherlevät

Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä sivu on osa Itämeri-sanakirjaa.

Kasviplanktonleviin kuuluva ryhmä leviä

Aitoviherlevät (Chlorophyceae) on hyvin monimuotoinen ja monilajinen leväryhmä, jota esiintyy kaikkialla maapallolla; maalla ja vedessä sekä makeassa että merivedessä. Yksinkertaisimmat ja alkeellisimmat viherlevät muodostavat suuren osan makeiden vesien kasviplanktonista, murtovedessä niiden osuus on suurin runsasravinteisissa ja vähäsuolaisissa rantavesissä.

Rakenne

Viherlevien soluseinä muodostuu selluloosasta ja pektiinistä ja se on yleensä melko vahva. Planktonissa esiintyy neljään lahkoon kuuluvia lajeja, joita erottaa mm. siimallisten vaiheiden esiintyminen tai puuttuminen, yhdyskuntina esiintyminen ja lisääntymistapa.

Lajeilla, joilla on siimallisia yksittäissoluja tai niiden muodostamia yhdyskuntia, on samanpituisia, paljaspintaisia siimoja yleensä kaksi tai neljä. Kloroplasteja on yleensä yksi. Yhteyttämisväriaineina on kuten korkeammilla kasveillakin a- ja b-klorofyllit, β-karoteeni ja ksantofyllit. Varastoravintoaine on tärkkelys.

Aitoviherlevät Itämeressä

Itämeressä esiintyy noin 250 lajia satunnaisesti. Avomerialueilla säännöllisesti esiintyviä lajeja on huomattavasti vähemmän. Rihmamainen Planctonema lauterbornii on ajoittain yleinen koko Itämeren alueella. Kierteisinä yksittäissoluina esiintyvä Monoraphidium contortum -laji on usein kesäkuisen Suomenlahden vallitseva laji.