Hepojärvi (32.007.1.001)

Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hepojärvi on keskikokoinen järvi Sirppujoki (32) -päävesistössä. Se sijaitsee Varsinais-Suomen maakunnassa ja kuuluu Varsinais-Suomen ELYn ympäristövastuualueeseen.

Järvi

Nimi: Hepojärvi
Järvinumero: 32.007.1.001
Vesistöalue: Ketunjoen valuma-alue (32.007)
Päävesistö: Sirppujoki (32)

Perustiedot

Pinta-ala: 27,1 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 3,44 km
Korkeustaso:

Symbol lukko viranomainen.png

Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.

Keskustelut
Uusimmat havainnot

Tallenna omat havaintosi Havaintolähetillä!

Vesistöennusteet

Tälle järvelle ei ole saatavilla vesistöennusteita

Kalat

Kala-atlas:
Jokirapu

Tarkemmat tiedot: Pm kala1 21x21.png

Käyttäjien havainnot:
Tältä järveltä ei ole käyttäjien kalahavaintoja

Pm leg 17x21.png Käyttäjä
Pm leg kokenut 17x21.png Kokenut
Pm leg asiantuntija 17x21.png Asiantuntija
Pm leg viranomainen 17x21.png Viranomainen

Pm tapahtuma 17x21.png Tapahtuma
Pm havaintopaikka 17x21.png Havaintopaikka
Pm valokuva 17x21.png Valokuva
Pm kohde 17x21.png Muu kohde


Voit lisätä sisältöjä, kun olet kirjautunut sisään.

Järven erityispiirteet

Nykytila ja suojelu

Kaupungin uimaranta, Hepojärventie 144, karttakoordinaatit N 60° 53.2882' E 21° 52.0626'. Valoisa pohjoispuolinen nurmiranta, hiekkapohja, iso uimalaituri, kaksi pukukoppia, parkkialue, huussi ja jätekeräyspiste. Laiturilta laajat näkymät koko järvelle.

Kalat, linnut ja muu vesiluonto

Hepojärvi kuuluu Laitilan kalastusalueeseen. Kalastusoikeuksista Hepojärvellä päättää Hepojärvi-seura. Hepojärvessä elävät useimmat suomalaiset järvikalat. Valitettavasti made on parikymmentä vuotta sitten kadonnut, eikä sitä olla saatu mistään istutettavaksi. Lahnat ja ahvenet ovat kääpiöityneet ravinnon puutteesta, mutta vuodesta 2000 alkanut hoitokalastaminen on jo alkanut näkyä ahventen koon kasvussa. Hoitokalastuksella ja petokalojen istutuksilla on ennen muuta ennaltaehkäisty sinilevän kasvustojen muodostumista. Järvessä on yhä alkuperäinen jokirapukanta, joka kuitenkin määrällisesti romahti jo 80-luvulla. Syinä lienevät minkit, metsin ojitusten tuomat pohjalietteet, limalevä ja ryöstöravustus. Kantaa on yritetty elvyttää istutuksin ja suojapaikkoja rakentamalla. Laskuojan perkausyhtymä rakennutti järveen vuonna 2008 padon, jonka ansiosta järvessä pysyy veden pinta vuonna 1999 neuvotellulla korkeammalla tasolla, mikä on osaltaan entisestään parantanut veden laatua, joka oli huonoimmillaan 80-luvun lopulla.

Asutus ja vesistön käyttötavat

Hepojärvi-seura

Mikä on Hepojärvi-seura


Hepojärvi-seura on Laitilan kylien Haaro, Kaivola ja Leinmäki yhteisten alueitten osakaskuntien yhteenliittymä eli vesialueen omistajien rekisteröity yhdistys, jonka toimialue on Hepojärvi.

Yhdistyksen perustamistarve lähti kesämökkiläisten tarpeesta toimia yhdessä ennen kaikkea järven veden laatuun vaikuttavien asioitten puolesta. Laitilan kaupunginhallitukselle jätettiin vuonna 1989 kesäasukkaiden allekirjoittama kirje, jossa pyydettiin tekemään selvitystyö siitä, keillä on oikeus yhteisiin vesialueisiin. Turun kalastuspiiri teetätti työn Varsinais-Suomen maanmittaustoimistolla.

Vuonna 1995 kaikkien kylien yhteisten alueitten osakkaat saivat kutsun kokoukseen, jossa vahvistettiin osakasluettelot ja suoritettiin kylien välinen rajanveto Hepojärvessä.

Osakaskokousten yhteydessä saatujen osoitetietojen perusteella kutsuttiin kaikki alussa mainittujen kylien yhteisten alueitten omistajat kunkin kylän kalastuskunnan järjestäytymiskokoukseen. Kaikki kalastuskunnat valitsivat toimitsijamiehen, jolle valtuutettiin vesialueen vuokraaminen perustettavalle järviseuralle kaikin kalastuskunnan (nykyisin osakaskunnan) oikeuksin ja velvollisuuksin. Uuden yhdistyksen perustavassa kokouksessa 1999 kaikkien osakaskuntien toimitsijamiehet allekirjoittivat järviseuran perustamisasiakirjan.

Hepojärvi on kooltaan 27 hehtaaria. Rantakiinteistöjä järvellä on lähes kaksikymmentä. Kaikki rantakiinteistöt ovat liittyneet yhdistyksen jäseniksi. Mökkiläiset päättävät kotijärvensä asioista Laitilan Hepojärvellä.

Jäsenkiinteistöjen vuosimaksuilla on vuosittain istutettu petokaloja. Yhdistykselle on hankittu neljä suurta, pienisilmäistä katiskaa roskakalojen pyyntiin. Istutuksilla ja roskakalojen pyynnillä vaikutetaan veden laadun paranemiseen ja sinilevän ennaltaehkäisyyn.

Yhdistyksen vuosikokouksissa, jotka pidetään vuorottain eri mökeillä, on kuultu ympäristöasioihin liittyviä asiantuntija-puheenvuoroja, ja vakiintuneita ohjelmanumeroita ovat mato-ongintakilpailu ja mölkky-ottelu.

Jussi Vaajasaari, Hepojärvi-seuran puheenjohtaja, puhelin 0440856841

Aiheesta muualla