Järviwiki:Tekijänoikeudet

Hoppa till: navigering, sök
Det finns även en svenkspråkig version av denna sida: Järviwiki:Upphovsrätt
Järviwiki on nyt myös Meriwiki. Tämän sivun sisältö koskee yhtä lailla meriaiheita kuin sisävesiäkin. Merinäkökulma päivitetään sivuun myöhemmin.

Järviwikin sisällön käyttäminen

Järviwikissä julkaistava teksti on käytettävissä Creative Commons Nimeä 3.0 -lisenssin mukaisesti. Lisenssin ehtojen mukaan tekstiä saa kopioida, muokata ja levittää myös kaupallisesti kunhan tiedon alkuperäinen julkaisija mainitaan.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että Järviwikin tekstejä käytettäessä tulee lähteeksi aina ilmoittaa Järviwiki ja mahdollisuuksien mukaan kirjoittajat, jos heitä on vain muutama ja jos he esiintyvät Järviwikissä nimellään. Jos tiedontuottajia on paljon tai he eivät esiinny nimellään, liitä mahdollisuuksien mukaan linkki sivulle, josta sisältö on peräisin.

Edellä mainittu lisenssi kattaa kaiken teksti- ja numeromuotoisen sisällön. Sen sijaan valokuvia ja mahdollisia muita tiedostomuotoisia sisältöjä voi koskea muut lisenssit.

Lisenssi ei myöskään koske Kala-atlas tietokannan aineistoa. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (RKTL) on luovuttanut sen vain Järviwikin käyttöön. Tarkempaa tietoa Kala-atlas tietokannan käyttöoikeuksista saa Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta.

Järviwikin kuvien käyttäminen

Järviwikissä valokuvia ja muita tiedostomuotoisia sisältöjä voidaan julkaista monen eri lisenssin tai muun julkaisuoikeuden turvin. Käytössä oleva julkaisuoikeus näkyy kunkin tiedoston kuvaussivulla.

Jos jollekin tiedostolle ei jostain syystä ole määritelty mitään lisenssiä tai muuta julkaisuoikeutta, et voi olettaa sen olevan vapaa tekijänoikeuksista.

Muista palveluista tuodun sisällön käyttäminen

Ulkopuolisista palveluista tuotuja sisältöjä, kuten Google Maps -karttoja tai YouTube-videoita, koskevat niille erikseen kussakin palvelussa määritellyt julkaisuoikeudet.

Tietojen syöttäminen Järviwikiin

Kun tuotat teksti- tai numeromuotoista sisältöä Järviwikiin, hyväksyt että se julkaistaan Creative Commons Nimeä 3.0 Muokkaamaton -lisenssillä. Tämä lisenssi on valittu, jotta tiedot saataisiin mahdollisimman laajaan käyttöön - vesistöjen parhaaksi. Varaudu siihen, että tekstiäsi voidaan muokata ankarasti ja käyttää muussa yhteydessä.

Varaudu myös siihen, että nimesi mainitaan lähdetiedoissa, kun sisältöä käytetään muualla. Jos et halua nimeäsi julki, esiinny Järviwikissä pelkällä käyttäjätunnuksella.

Julkaise Järviwikissä vain joko itse tuottamaasi tekstiä tai tekstiä, jonka tiedät soveltuvan julkaistavaksi edellä mainitulla lisenssillä. Muista, että olet aina itse vastuussa tallentamasi tekstin laillisuudesta.

Valokuvien julkaisu Järviwikissä

Järviwikiin tallennettavien valokuvien ja muiden tiedostojen osalta käytössä on laajempi valikoima lisenssejä ja muita julkaisuoikeuksia. Valinta tehdään pudotusvalikosta tiedostoa tallennettaessa. Lyhyt kuvaus kustakin lisenssistä tulee pudotusvalikon alle, kun käyt vaihtoehtoja läpi.

Kun tuot Järviwikiin itse ottamasi valokuvan tai muun teoksen, voit valita sille haluamasi lisenssin tai muun julkaisuoikeuden. Jos valittuun julkaisuoikeuteen liittyy lisäehtoja tai tarkennuksia, voit kirjoittaa ne pudotusvalikon yläpuolella olevaan "Yhteenveto" -kenttään.

Jos tuot Järviwikiin jonkun toisen luoman teoksen, sinun täytyy varmistaa, että teoksen saa julkaista Järviwikissä ja valita sille lisenssi, joka on yhteensopiva teoksen aiemman julkaisuoikeuden kanssa tai muuten tekijänoikeuden haltijan hyväksymä.

Tekijänoikeuksia loukkaava aineisto

Jos löydät Järviwikistä tekijänoikeuksia loukkaavaa aineistoa, ilmoita asiasta ylläpidolle. Voit tehdä sen kirjoittamalla käyttäjän SYKE keskustelupalstalle tai lähettämällä palautetta syke.fi-verkkopalvelun palautetoiminnolla.

Hämtad från "http://www.jarviwiki.fi/w/index.php?title=Järviwiki:Tekijänoikeudet&oldid=488793"