Köhniönjärvi (14.232.1.005)

Loikkaa: valikkoon, hakuun
1 902 600 m³
0,0019 km³
1 902 600 000 l

Köhniönjärvi on keskikokoinen järvi Kymijoki (14) -päävesistössä. Se sijaitsee Keski-Suomen maakunnassa ja kuuluu Keski-Suomen ELYn ympäristövastuualueeseen.

Järvi

Nimi: Köhniönjärvi
Järvinumero: 14.232.1.005
Vesistöalue: Köhniönjärven valuma-alue (14.232)
Päävesistö: Kymijoki (14)

Perustiedot

Pinta-ala: 28,44 ha
Syvyys: 18 m
Keskisyvyys: 6,69 m
Tilavuus: 1 902 600 m³0,0019 km³
1 902 600 000 l

Rantaviiva: 3,27 km
Korkeustaso:

Symbol lukko viranomainen.png

Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.

Keskustelut
Uusimmat havainnot

10 heinäkuu 2017 18:59:00
Ei levää
Köhniön uimaranta

Tallenna omat havaintosi Havaintolähetillä!

Vesistöennusteet

Tälle järvelle ei ole saatavilla vesistöennusteita

Kalat

Kala-atlas:
Ahven ja Jokirapu

Tarkemmat tiedot: Pm kala1 21x21.png

Käyttäjien havainnot:
Tältä järveltä ei ole käyttäjien kalahavaintoja

Pm leg 17x21.png Käyttäjä
Pm leg kokenut 17x21.png Kokenut
Pm leg asiantuntija 17x21.png Asiantuntija
Pm leg viranomainen 17x21.png Viranomainen

Pm tapahtuma 17x21.png Tapahtuma
Pm havaintopaikka 17x21.png Havaintopaikka
Pm valokuva 17x21.png Valokuva
Pm kohde 17x21.png Muu kohde

Voit lisätä sisältöjä, kun olet kirjautunut sisään.

Köhniönjärvi on pieni järvi Jyväskylän Kypärämäessä. Siihen laskevat Mäyräoja ja nimetön pienempi puro. Köhniönjärvi laskee Köyhänojaa pitkin Jyväsjärveen. Järvi kapenee kaakosta luoteeseen. Köhniönjärvellä on yksi lahti sen luoteispäässä.

Järven erityispiirteet

Köhniönjärvi Seinäjoen suuntaan vievän rautatien varressa. Järven rannat ovat melko nopeasti syveneviä.

Nykytila ja suojelu

Köhniöjärven vesi luokitellaan hyvin humuspitoiseksi (runsashumuksiset järvet, Rh) ja on väriltään ruskeaa. Ekologiselta tilaltaan (2013) järvi on luokiteltu hyväksi. Ravinteet, pieni koko (lämpenee nopeasti) ja suojainen sijainti aiheuttavat sen, että sinilevää havaitaan lähes joka kesä, mikä aiheuttaa uimakieltoja. Kasviplanktonista tai makrolevista ei kuitenkaan ole havaintoja.

Järven molemmat päät on suojeltu kalastukselta koko kalakauden ajan. Järvi kuuluu Tuomiojärven ohella Jyväskylän kaupungin virkistyskalastusalueeseen. Järvellä ei saa käyttää moottorivenettä ja veneestä kalastaminen on kielletty.

Kalat, linnut ja muu vesiluonto

Kalalajistoon kuuluvat ainakin mutu, pikkunahkiainen, ahven, kiiski, särki, hauki, lahna ja Jyväskylän kaupungin istuttamat kirjolohet.

Järven rannat ovat lehtipuuvoittoista sekametsää ja vedessä on jonkin verran vesikasveja, mm. ulpukoita ja kortteita. Linnuista järvellä esiintyy ainakin sinisorsia ja lokkeja.

Asutus ja vesistön käyttötavat

Järven toisessa päässä on omakotitaloja ja pieniä kerrostaloja, joista lähimmät sijaitsevat muutaman sadan metrin päässä rannasta. Järven toisessa päässä on Könkkolä, joka on Jyväskylän kaupungin omistama virkistyspaikka, jossa voi järjestää erilaisia tapahtumia. Järven päiden välillä on metsää, joissa kiemurtelee polkuja.

Järven asutuksen puoleisessa päädyssä on Jyväskylän kaupungin ylläpitämä, noin 1500 neliömetrin suuruinen uimaranta. Ranta on luokiteltu ns. EU –uimarannaksi, koska päivittäinen kävijämäärä uimakauden aikana ylittää 100 uimaria. Kaupungin viranomaiset valvovat vedenlaatua uimakauden aikana. Rannan varusteluun kuuluvat mm. pukuhuoneet, huussit ja nuotiopaikka. Rannan toisessa päädyssä on myös laituri ja kolmen ja viiden metrin korkeudella olevat hyppytasanteet. Talvella laiturilta pääsee pumpuin ylläpidettyyn avantoon uimaan ja rannalla on lämmitetyt pukuhuoneet

Tarut ja tositarinat

Aiheesta muualla