Keskustelu:Päijänne (yhd.)

Hoppa till: navigering, sök

Det här är diskussionssidan för sjön Päijänne (yhd.). Du kan diskutera här om alla ämnen som berör just den här sjön. Diskussioner som berör sjöar eller vattenskydd i allmänhet eller den här webbplatsen tillhör diskussionsidan vid Bybrunnen.

Du måste logga in, för att delta i diskussionen.

Innehåll

TrådnamnSvarSenast ändrad
Päijänteen lämpötila syvyyden mukaan ja virtausnopeus18 november 2016 kl. 23.29
Päijänteen näkösyvyys?110 juni 2016 kl. 12.11
Päijänteen jakaminen rantoihinsa019 juli 2012 kl. 00.40

Päijänteen lämpötila syvyyden mukaan ja virtausnopeus

Moi, Löysin Saimaan lämpötilakäyrät syvyyden ja vuodenajan mukaan (Korhonen: Suomen vesistöjen lämpötilaolot 1900-luvulla). Onkohan Päijänteestä tehty samanlaista lämpötilamittausta?

Toinen kysymys ja liittyy osittain edelliseen. Miten Päijänne virtaa, onko virtaus tasaista eri syvyyksissä? Tehinselän pohjoispäässä ainakin välillä meinaa kuulemma uistin lähteä jossain syvyydessä "lentoon".

Jussi

Jussi (keskustelu)7 november 2016 kl. 09.02

Jaa-a. En minä ainakaan tiedä, mutta koitan kysellä SYKEn hydrologeilta. Siirsin keskustelun Päijänteen alle, jos siihen helpommin törmäisi joku muu Päijänne-tuntija kuin Jussi.

Matti Lindholm, ylläpitäjä, SYKE (keskustelu)8 november 2016 kl. 23.29
 

Päijänteen näkösyvyys?

Päijänteen näkösyvyyttä on ilmeisesti jonkin verran kartoitettu ja löysin tiedon, että keskimäärin neljän metrin tienoilla liikutaan. Mittasin itse vappuaattona Tehinselältä 5,5m joka ilmeisesti on kohtuullisen hyvä. En löytänyt vielä muita mittaustuloksia, eikä Ympäristöhallinnollakaan taida olla vakituista mittauspaikkaa näkösyvyydelle. Onko tämä näkösyvyyden mittaaminen pelkästään harrastelijoiden tuottamaa lisäinformaatiota, vai rekisteröidäänkö tietoa johonkin viranomaisten toimesta?

Jussi (keskustelu)2 maj 2016 kl. 08.52

Käytännössä näkösyvyys arvioidaan aina, kun järvellä ylipäänsä mitataan mitään. Tieto myös tallennetaan ympäristöhallinnon tietojärjestelmiin, mutta ei varsinaiseksi parametriksi vaan niin sanotuksi ympäristöparametriksi. Tästä seuraa, ettei tietojärjestelmästä ole erityisen helppoa hakea vain näkösyvyyshavaintoja, vaan ne täytyy poimia yksittäin jokaisesta mittauskerrasta. Tietojärjestelmää ollaan uudistamassa, ja siinä vaiheessa myös näkösyvyydestä tullee oma parametrinsa, ja sen hakeminen esimerkiksi avoimesta rajapinnasta helpottuu.

Tuorein mittaus Tehinselältä (etelässä, Iso-Römön ja Linnasaaren välissä, 69,5 m) on viime lokakuulta (26.10.2015), jolloin näkösyvyys oli 3,0 m. Maaliskuussa (18.3.2015) samassa paikassa se oli 5,3 m.

Tuon noita virallisten seurantojen näkösyvyyshavaintoja tänne wikiinkin, jahka tuo tietojärjestelmä hieman kehittyy.

Matti Lindholm, ylläpitäjä, SYKE (keskustelu)3 maj 2016 kl. 14.49
 

Päijänteen jakaminen rantoihinsa

Aikoinaan oli keskustelua siitä, miten vesialueille voisi, esimerkiksi merellä, antaa omat tunnuksensa ja artikkelinpaikat.

Pielinen, Päijänne ja Saimaa ovat melko suuria järviä, joiden rantoja on monessa kunnassa. Yksi tapa jakaa jollain lailla käsittämättömän suuria järviä, ainakin Etelä-Suomessa, jossa kunnat eivät ole Inarin kokoisia eli keskieurooppalaisen pienvaltion kokoisia, olisi jakaa artikkelipaikat kunnittain, koska tiedontuottajat ovat usein melko paikallisia yhteisöjä samoin kuin hallinnoivat kuntien ympäristölautakunnat.

Incendium19 juli 2012 kl. 00.40