Keskustelu:Saimaa

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisältö

Ketjun otsikkoVastauksiaViimeksi muokattu
Saimaa04. elokuuta 2011 kello 09.44

Suur- Saimaa eli Eteläinen Saimaan alue on aina ollut keskeinen elementti Etelä-Karjalan maakunnassa. Alue on hyvin suosittu veneilijöiden ja virkistäytyjien keskuudessa, sijaitsevathan kaikki maakunnan kaupungit ja monet kuntien keskustaajamat ja siten suurin osa väestöä Saimaan rannalla( lappeenranta, Imatra, Taipalsaari, Ruokolahti sekä Savitaipaleen, lemin ja Suomennimen kunnat ulottuvat osiltaa Saimaan rannoille. Alueen geologia, valtakunnallisesti arvokkaat harjut ja merkittävät harjusaaret ja alueen geologinen historia ovat merkittävä elementti alueen arvokkuudessa. Toisaalta Suur- saimaa on luontoelementti: norppa, uhananalaiset muut lajit nisäkkäät. liito-orava, linnusto: Ampuhaukka, kaakkuri, akehrääjä, Sääksi ja useita muita, kasvit:mm. hietaneilikka, Alueen rakentamattamaat pienet saaret ja luodot, natura-- ja luonnonsuojelualueet, muodostavat alueelle nk. luonnonrauha-alueita jotka on yhteensovitettu vesiliikenteen ja virkistyksen sekä asumisen kanssa mm. Suur- Saimaan rantayleiskaavalla sekä Lietveden- Suur- Saimaan rantayleiskaavalla 1990 luvulla.

Etelä-Kajalan virkistysaluesäätiö on asiokkaasti toiminut alueella, ja siellä on koko Suomen mittakaavassa parhaimpia rakennettuja virkistys- ja retkisatamakohteita mm. Satamosaari, Rastiniemi, Ruuhonsaaret, Hietasaari, Pullikainen, Huuhanranta jne, Aluella on Pohjoismaiden suurin matkailukeskittymä Rauha moninaisine palveluineen ja Imatran Ukonniemen ja Lammasaaren alue ja Imatran kylpylä sekä Lappeenrannan ja Imatran venesatamat palveluineen. 
Suur- Saimalle on laadittu erillinen luonto- ja virkistyalueselvitys ( v. 2005 Etelä-Karjalan liitto ) jossa on selvitetty alueen luonto- ja virkistys- sekä kulttuuriarvot, veneilyyn liittyvät väylät ja vesiliikenteen satamat,alueen matkailupalvelut ja muut palvelut, elinkeinojen mm. kalastuksen ja myös virkistyskalastuksen mahdollisuudet. Selvityksessä on esitetty luonto- ja virkistyalueen kehittämiseksi toimenpiteitä lyhyellä sekä pidemmällä aikavälillä mm. luontokeskuksen perustaminen, alueella liikkuvien ohjeisto myös kansainväliset ohjeet.  Nyt tavoitteena on saada alueelle status: koska kansallispuistohanke ei ottanut tulta alleen nyt on tavoitteena saada Eteläinen Saimaa liitettyä kestävään luontomatkailualueiden kansainväliseen verkostoon esim. Europarc, Geopark, joita maailmassa on jo useita kymmeniä, mutta Suomessa vain yksi ainoa Rokualla.  Eli Suur- Saimaa on ainoa oikea järvi maakuntajärveksi. 
Tiedoksi, että tähän äänestykseen osallistuminen on hankalaa, moni luovuttaa kun tarvitaan aikamoinen rupemana salasana- ym muissa varmennuksissa ennenkuin päsee "äänestämään" Se kyllä rajoittaa ihan varmasti osallistumista, mikä varmaan ei ole ollut tarkoituksena .
Mape4. elokuuta 2011 kello 09.44