Järvi-meriwikissä HUOLTOKATKO

Järvi-meriwikin julkaisujärjestelmä (mediawiki) päivitetään ja samalla palvelu siirretään uudelle palvelimelle. Huoltokatkon aikana sisältöjen selaaminen onnistuu normaalisti, mutta muokkauksia ei voi tehdä. Huoltokatko kestää maanantai-illasta arviolta keskiviikkoon 10.3.2021 asti.

Terveisin, Järvi-meriwikin ylläpito.

Luodonjärvi (99.110.1.001)

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Luodonjärvi, Larsmosjön on iso järvi Varsinainen Perämeri (99) -päävesistössä. Se sijaitsee Pohjanmaan maakunnassa ja kuuluu Etelä-Pohjanmaan ELYn ympäristövastuualueeseen. Luodonjärvi, Larsmosjön on Pohjanmaan maakuntajärvi.

Järvi

Nimi: Luodonjärvi, Larsmosjön
Järvinumero: 99.110.1.001
Vesistöalue: Uusikaarlepyyn - Larsmon rannikkoalue (99.11)
Päävesistö: Varsinainen Perämeri (99)

Perustiedot

Pinta-ala: 6 766,4 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 312,59 km
Korkeustaso: 0,2 m

Symbol lukko viranomainen.png

Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.

Keskustelut
Uusimmat havainnot

28 syyskuu 2020 15:15:00
Ei levää
Valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikka

25 syyskuu 2020 08:40:00
Ei levää
Valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikka

16 syyskuu 2020 15:53:00
Ei levää
Valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikka

Tallenna omat havaintosi Havaintolähetillä!

Vesistöennusteet

Tälle järvelle ei ole saatavilla vesistöennusteita

Kalat

Kala-atlas:
Ahven, Harjus, Hauki, Kuore, Muikku, Suutari ja Säyne (kala)

Tarkemmat tiedot: Pm kala1 21x21.png

Käyttäjien havainnot:
Tältä järveltä ei ole käyttäjien kalahavaintoja

Pm leg 17x21.png Käyttäjä
Pm leg kokenut 17x21.png Kokenut
Pm leg asiantuntija 17x21.png Asiantuntija
Pm leg viranomainen 17x21.png Viranomainen

Pm tapahtuma 17x21.png Tapahtuma
Pm havaintopaikka 17x21.png Havaintopaikka
Pm valokuva 17x21.png Valokuva
Pm kohde 17x21.png Muu kohde


Voit lisätä sisältöjä, kun olet kirjautunut sisään.

Järven erityispiirteet

Luodonjärvi (ruots. Larsmosjön) on Pohjanmaan maakunnan suurin järvi, 68 km². Se pengerrettiin merenlahdista 1960-luvulla raakaveden saannin turvaamiseksi. Sen vettä käyttävät etenkin Pietarsaaren kaupunki ja UPM-Kymmene. Suomen järvien pinta-alatilastossa se on sijalla 62. Tekojärvistä se on kolmanneksi suurin Lokan ja Porttipahdan jälkeen.

Pohjanmaan maakunnan suurimmat luonnonjärvet ovat Hinjärv (7,9 km²), Härkmerifjärden (5,0 km²) ja Karperöfjärden (3,2 km²). Kivi- ja Levalammen tekojärvi (8,3 km²) sijaitsee Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakuntien rajalla.

Luodon-Öjanjärveen laskee neljä jokea: Ähtävänjoki, Kruunupyynjoki, Purmonjoki ja Kovjoki. Valuma-alue on siten melko suuri, noin 4300 km². Järven keskisyvyys on 2,6 m ja maksimisyvyys 10 m.

Luodonjärvi on yhteydessä samoin 1960-luvulla rakennettuun, pienempään Öjanjärveen Kruunupyynjoen ja 400 metriä pitkän kanavan kautta. Säännöstelyllä järvien pinta pidetään 10–20 cm merenpinnan N60-tason yläpuolella. Luodonjärven vedenkorkeutta mitataan jatkuvatoimisesti Storströmmenin mareografilla. Tavallinen kansalainen voi käydä lukemassa vedenpinnankorkeuden mittaasteikoista, joita sijaitsee Hickarössä, Gertrudsin sillalla, Ähtävänjoen ja Purmonjoen suulla. Kruunupyyn puolella on myös yksi asteikko Hästössä.

Nykytila ja suojelu

Luodonjärven vesi on erittäin humuspitoista ja hapanta. Sitä uhkaavat happamoituminen ja myös rehevöityminen. Järven tila on tyydyttävä.

Luodonjärveltä on satunnaisia havaintoja sinileväkukinnoista.

Kalat, linnut ja muu vesiluonto

Luodonjärvessä tavataan lahnaa, haukea, ahvenia, kuhaa, särkeä, säynävää, muikkua, salakkaa, taimenta, siikaa, kirjolohta, kiiskeä ja madetta. Paikallisten kalastajien mielestä järvessä on liikaa ns. roskakalaa. Järven vuotuisten kalansaaliiden arvioidaan vaihtelevan 24 000 - 88 000 kg välillä. Luodonjärven ja meren välille on rakennettu kalaportaat Storströmmen kohdalle.

Luodonjärven alue on loistavaa lintualuetta. Alueella on tavattu mm. selkälokki, naurulokki, kuikka, ruskosuohaukka ja kaulushaikara. Linnustollisesti rikas Hällörsfjärden-Mossaviken kuuluu Natura 2000 -verkostoon. Järven lähistöllä sijaitsee myös viisi muuta Naturaan sisällytettyä aluetta.

Asutus ja vesistön käyttötavat

Luodonjärvi on valittu Pohjanmaan maakuntajärveksi. Järven rannoista on rakennettu noin 20 % ja veneliikenne on vilkasta. Veneilyä varten järveltä löytyy noin 60 km viitoitettua veneväylää ja yli kymmennen paikan venesatamia on 15 kpl. Lisäksi Luodonjärven rannoilla on yli 10 yleistä uimarantaa, useita kahviloita, ravintoloita ja leirintäalueita. Järvi on erittäin merkittävä virkistys- ja ammattikalastus kohde. Vuosittain järvellä käy harrastamassa virkistyskalstusta arviolta 6 000 - 7 000 henkeä. Ammattikalastajia toimii järvellä kymmenkunta.

Tarut ja tositarinat

Aiheesta muualla