Namn på sjöar

Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tästä sivusta on myös suomenkielinen versio: Järvien nimet

Det finns ungefär 20 000 sjönamn i Finland, och varenda av dem har en sida här i Järviwiki. På namnsidan kan du med hjälp av kartan hitta till just den sjön du är intresserad av. Använd sök-funktionen för att komma till rätt namnsida. Du kan också bläddra igenom alla namnen på kategorisidan för namn.

Den allra vanligaste sjönamnet i Finland är Mustalampi (Svartdamm). Överhuvudtaget så dominerar små sjöarnas namn som slutar med -lampi (damm) listan över de vanligaste sjönamnen. Bland tio vanligaste finns det sju av dem. Vanligast namnet som slutar med -järvi (sjö) är Saarijärvi (saari=ö) på sin fjärde plats.

Ifall namnen sorterades enligt den yta sjöarna täcker, skulle listan se helt annorlunda ut. Först på den listan skulle infinna sig Saimaa (Saimen), fastän det är namnet på bara en enda sjö - den största i Finland.

Alla sjöar har inte ett namn överhuvudtaget (inte i sjöregistret åtminstone). I Järviwiki finns det 13 642 sådana, och de är namngivna som Ei nimeä (Utan namn). Ifall du hittar en sjö som inte har ett namn här i Järviwiki trots att du känner till dess riktiga namn, var vänlig och informera om det på diskussionssidan för ifrågavarande sjö.

Så många som 16,049 sjöar har ett unikt namn.

Se även