Ohje:Näin teet sinilevähavainnon

Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sinilevätilanteen silmämääräinen arviointi on yksi helpoimmista vesistöhavainnoista, jonka kuka tahansa vesien äärellä liikkuvista voi tehdä. Levähavainnoista on myös paljon hyötyä, sillä levätilanne kiinnostaa ihmisiä laajasti. Kesäisin SYKE julkaisee viikoittain valtakunnallisen leväkatsauksen, jonka arvio perustuu paitsi virallisen leväseurantaan myös kansalaisten havaintoihin.

Sinilevän tunnistaminen

Sinilevät runsastuvat yleensä loppukesällä. Vähäinen sinilevä näkyy vedessä pieninä kellertävinä tai vihertävinä siitepölymäisinä hippusina. Tyynellä säällä sinilevä muodostaa veden pinnalle harsomaisen vihertävän kalvon. Lasitesti ja keppitesti ovat hyviä sinilevän tunnistamisen työkaluja.

Leväesiintymän runsauden arviointi

Leväesiintymän runsautta arvioidaan silmämääräisesti neliportaisella asteikolla:

 • Ei sinilevää
  Veden pinnalla tai rantaveden rajassa ei ole havaittavissa sinilevää. Näkösyvyys on normaali.
 • Hieman sinilevää
  Sinilevää on havaittavissa vihertävinä hiutaleina tai tikkusina vedessä. Levää näkyy, jos vettä ottaa läpinäkyvään astiaan. Rannalle on saattanut ajautua kapeita leväraitoja. Levä heikentää näkösyvyyttä.
 • Runsaasti sinilevää
  Vesi on selvästi leväpitoista tai veden pinnalle on kohonnut pieniä levälauttoja tai rannalle on ajautunut leväkasaumia.
 • Erittäin runsaasti sinilevää
  Levä muodostaa laajoja levälauttoja tai sitä on ajautunut rannalle paksuiksi kasaumiksi.
Lasitesti
Ota leväistä vettä lasiin tai lasipurkkiin ja anna sen seistä noin tunnin liikuttamatta. Jos pinnalle nousee vihreitä hiukkasia, on kyseessä sinilevä.
Lasitesti
Keppitesti
Koeta kepillä, onko levämassa kiinteää ja voiko sitä nostaa. Jos levä jää roikkumaan keppiin, on kyseessä vaaraton rihmamainen levä. Sinilevä sen sijaan hajoaa kosketuksesta hiukkasiksi veteen.
Keppitesti
Näin teet sinilevähavainnon -juliste
Sinilevätilanteen arvioimisesta on olemassa kaikille suunnattu juliste, jonka voi tulostaa esimerkiksi uimarannan ilmoitustaululle. Sen voi ladata pdf-muodossa täältä.
Haettu osoitteesta http://www.jarviwiki.fi/w/index.php?title=Ohje:Näin_teet_sinilevähavainnon&oldid=666976