FAQ tarpeen

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Juu - Usein esitetyt kysymykset on varmasti tarpeen, ja teen sellaisen heti kun ehdin ja varsinkin kun näitä kysymyksiä rupeaa ilmaantumaan. Sillä aikaa koitan vastailla täällä Kahvihuoneessa.

Järvinumero (AA.BBB.C.DDD) muodostuu vesistöalueen kolmannen jakovaiheen vesistöalueen tunnuksesta (AA.BBB) ja viimeinen osa (DDD) on järvelle valittu järjestysnumero siltä vesistöalueelta. C-kohta muistaakseni ilmaisee vain sen, onko kyse luonnonjärvestä (1) vai tekojärvestä (2). Vesistöalueiden numeroinnista on jonkinlainen kuvaus ymparisto.fi-palvelussa, mm. täällä.

Karttaa ei tällä hetkellä saa suuremmaksi, mutta kartan yhteydessä olevasta "Avaa muualla" -kohdasta sijainnin voi avata toisessa karttapalvelussa.

t. Matti Lindholm, SYKE

Molindho22. maaliskuuta 2011 kello 15.29

Usein esitetyt kysymykset on varmasti tarpeen minunkin mielestä mutta esim. Järvinumeron (AA.BBB.C.DDD) muodostuminen pitäisi olla jokinlaisella perustietosivulla? Samoin kuin muut määritelmät: Mikä on järvi? Miten se on määritelty: koko, pinta-ala, tilavuus vai jotain muuta? Miten järvet eroaa lammista, murtovesi-alueista ja mahdollisesti muista rapakoista? Eli pitäisi olla myös viralliset määritelmät kaikenlaisista lätäköistä jotta voidaan keskustella asioista oikeilla termeillä.

On lienee jokin hyväkin syy valita kartaksi googlemaps, mutta kyllähän Järviwikiin on saatava näkymään myös järvien syvyyskäyrät? Jos tuo googlemaps on tosiaan tarkoitus jättää käyttöön niin vaihtoehtoisen kartan linkki pitäisi olla kuitenkin liitetty mukaan? Ja niin että linkistä saadaan suoraan näkymä haetusta järvestä kuten googlemapsissa.

Eeh21123. maaliskuuta 2011 kello 11.49

Jollain aikavälillä Järviwikiin otetaan käyttöön SYKEn oma karttapalvelupalikka, kunhan sellainen valmistuu (sellainen on siis kehitteillä). Siinä tulee olemaan tarkempi pohjakartta ja siinä voidaan valita näytettäväksi myös eri paikkatietoaineistoja, kuten vesistöalueiden rajat, maankäyttömuodot jne. Tämä tapahtuu noin vuoden-kahden aikajänteellä. Siihen asti on käytössä Google Maps.

Edelleen: Järvisivuilla ja paikkasivuilla on kartan yhteydessä "Avaa muualla" -palikka, josta on linkki tällä hetkellä kolmeen karttapalveluun. Ja nämä linkit siis avaavat ko. palvelut juuri sen järven tai paikan kohdalta. Jos tiedät jonkin muun hyvän karttapalvelun, voin lisätä linkin siihenkin.

Määritelmiä varmasti lisäillään, kunhan ehditään. Tämä wiki on nyt avattu, ja sitä on tarkoitus kehittää pitkäjänteisesti.

Matti Lindholm, ylläpitäjä, SYKE23. maaliskuuta 2011 kello 13.49

Kun Google Maps ei aina ja joka paikassa ole vielä kovin tarkka, kannattanee laittaa järven pääsivulle linkkejä peruskarttaa oikealle kohdalle maanmittaushallituksen Kansalaisen karttapaikalta. Kun karttaa ei upota sivulle niin linkkaaminen lienee sallittua, koska näin kartasta selkeästi selviää sen alkuperä: Kansalaisen karttapalvelu (http://kansalaisen.karttapalvelu.fi) / maanmittaushallitus.

Mitä tulee koordinaattipisteiden ilmoittamiseen vapaamuotoisessa tekstissä niin ellei ole tarkkaa GPS:ää niin jollekin näköhavaintoetäisyydelle pisteitä voi yrittää sijoitella hätäkeskuslaitoksen koordinaattipalvelun avulla. (http://maps.navici.com/112/?lang=fi)

Koordinaattien ilmoittelussa olisi hyvä, jos käytettäisiin asteen, minuutin ja sekunnin asemesta astetta ja desimaaliminuutteja, koska se on hätäkeskuslaitoksen palvelemien pelastuslaitosten, poliisin ja puolustusvoimien Suomessa käyttämä ilmoitusmuoto.

Jotenkin toivon, että rönsöyilynkin uhatessa kysymys järvenosa-alueen ilmoittamisesta ja raportoimisesta ratkaistaisiin lisäsivuilla, mutta järvenosa-alueen määrittely tehtäisiin järveen laskevien ja järvestä laskevien jokien suunnan avulla, joihin sitten ala-alasivustoiksi liitettäisiin lahdet, lahdelmat, poukamat, suistot jne.

Eli tossa järven "tieteellisessä" luokittelussa olisi järvinumeron lisäksi mentävä alaspäin järvenosanumerointiin, jotta Pielisen, Päijänteen, Pielisen, Saimaan tai edes Vesijärven kokoisia järviä voisi raportoida ja mitata näköhavaintotasolla.

Palusfrigoris9. heinäkuuta 2011 kello 18.16

Kiitos ehdotuksistasi. Järvien pääsivuilta siis pääsee mm. Kansalaisen karttapalveluun vastaavaan sijaintiin Avaa muualla -toiminnolla.

Järvenosa-alueiden määrittelyehdotuksiin osaa vastata paremmin pääkehittäjä palattuaan lomilta.

Miro Lahdenmäki, ylläpitäjä, SYKE13. heinäkuuta 2011 kello 13.43