kysymys sinilevän havainnoinnista

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tässä vielä perusteellisempaa tietoa erikoistutkija Marko Järviseltä SYKEstä:

Rihmamaiset tai pallomaiset sinileväyhdyskunnat erottuvat usein paljain silmin vedestä pieninä vedessä keijuvina vihertävinä/sinivihreinä hippusina. Vedessä voi näkyä myös muuta hiukkasmaista ruskehtavaa ainetta, esim. ranta-alueella hajonneesta kasvimateriaalista peräisin olevaa tai pohjalta veteen sekoittunutta. Kuvauksenne mukaiset vihertävät hippuset vedessä ovat melko todennäköisesti sinilevää. Lopullinen varmistus edellyttäisi kuitenkin mikroskopointia.

Kuvaamanne yksittäiset hippuset ovat levätilannekuvauksen perusteella '0' tai mahdollisesti '1' silmämääräisen havainnoinnin asteikolla: 0 = ei levää: veden pinnalla tai rantaveden rajassa ei ole havaittavissa sinilevää. Näkösyvyys on normaali. 1 = vähän levää: levää on havaittavissa vedessä vihertävinä hiutaleina tai tikkusina. Levää näkyy, jos vettä otetaan läpinäkyvään astiaan. Rannalle on saattanut ajautua kapeita leväraitoja. Levä heikentää näkösyvyyttä.

Se että hippusia pitäisi konsentroida vedestä näytteeksi asti, viittaa siihen että mahdollista sinilevää on ollut vedessä vähän. Ympäristöviranomaiset mikroskopoivat näytteitä levien massaesiintymistä, kun kukinta/esiintymä on runsas tai erittäin runsas (2 = runsaasti levää: vesi on selvästi leväpitoista tai veden pinnalle on kohonnut pieniä levälauttoja tai rannalle on ajautunut leväkasaumia. 3 = erittäin runsaasti levää: levä muodostaa laajoja levälauttoja tai sitä on ajautunut rannalle paksuiksi kasaumiksi.), jolloin myös saa helposti otettua levänäytteen puhtaaseen lasi- tai muovipulloon.

Vesi on viskoosia ja siksi yksittäisiä ja harvoja hippusia on hankala pyydystää astiaan. Jos onnistutte keräämään hippusia isommasta vesitilavuudesta riittävästi, voitte tehdä niiden avulla nk. lasitestin, missä seisotatte järvivettä, missä on keräämänne levähippuset, läpinäkyvässä puhtaassa vaikkapa 1-litran lasiastiassa (häiriöttömässä paikassa ja ei suoraan auringon valossa) reilun tunnin verran. Jos hippuset nousevat veden pinnalle, se viittaa vahvasti siihen, että konsentroimanne materiaali on sinilevää.

Halutessanne voitte kysyä ELY-keskuksesta mahdollisuutta saada näyte analysoitavaksi, mutta yleensä he keskittyvät ainoastaan runsaiden leväesiintymien tutkimiseen.

Hahponen (keskustelu)4. elokuuta 2014 kello 12.31

Kiitos vastauksista! Merkkaan tänään havainnon 'ei levää'. Kun niitä hippusia taas ilmaantuu, pitää kokeilla pyydystää niitä ja tehdä se kelluvuustesti.

SeppoP (keskustelu)4. elokuuta 2014 kello 20.50