Viheri (14.831.1.006)/Viherinkoski

Loikkaa: valikkoon, hakuun
Uusimmat havainnot

8 joulukuu 2016 09:07:00
Koskikara

Lisää/muokkaa
Sinun täytyy olla kirjautunut sisään, jotta voit muokata havaintoja

Viherinkoski on osa Suonteen reittiä ja muinainen vesitie. Muinainen Puulavesi laski aikoinaan Viherinkosken kautta Päijänteeseen. Sysmän reitin yläosan merkittävimmät virtavesialueet, Joutsan Myllynkoski ja Viherinkoski, ovat tärkeitä vaelluskalojen lisääntymis- ja poikastuotantoalueita. Taimenen luontaisen lisääntymispaikan vaikutusalueena olevat Viherinjärvi. Viherinkoskessa on tehty vuonna 2002 kalataloudelliset koskikunnostukset, jolloin koskialueille laitettiin mm. kutusoraikkoja ja suojapaikkoja pienpoikasille sekä isommille kaloille. Viherinkoski toimii virkistyskalastuksessa.

Viherinkoski on ollut merkittävä kulkuväylä, sillä se on toiminut kahluupaikkana ja uittoväylänä. Siitä kertovat Viherinkoskelta löydetyt kalliomaalaukset, joita esiintyy sekä kosken itä- että länsipuolella. Viherinkosken lohkareessa erottuu selvää punaväriä, mutta maalaus on pahoin tuhoutunut, eikä siinä enää ole erotettavissa varmuudella tunnistettavia aiheita. Maalauksessa on ihmiseen ja hirveen viittaavia katkelmia.

Sysmän reitin osalta Keski-Suomen toimenpideohjelmassa Viherinkoski ja Myllykoski ovat ekologisen luokan mukaan hyviä. Viherinkosken viimeisin vedenlaatu tutkimus on tehty 18.4.2012 ja tekijänä oli Keski-Suomen ELY. Sameus, kokonaisfosfori ja väriluku olivat erinomaiset.

Lähteet: Keski-Suomen pintavesien toimenpideohjelma vuoteen 2015, Viherinkosken kalliomaalaukset ja Viherin silta/ Joutsan seutukunta, Valtion ympäristöhallinto.

  • Järvi: Viheri (14.831.1.006)

  • ”{Malline:Zoom” ei ole luku.    Lintuhavainnot

    PäivämääräLaji
    8 joulukuu 2016 09:07:00Koskikara