HAVAINTOLÄHETTI

Havaintolähetillä voit tallentaa havaintoja Järvi-meriwikiin. Sitoudut luovuttamaan lähettämäsi tiedot vapaaseen käyttöön CC0-lisenssin mukaisesti.

Käytä havaintolähettiä:

Merkitse paikka kartalle

Viimeisimmät havaintopaikkasi

Voit hypätä suoraan jollekin viimeksi päivittämistäsi havaintopaikoista tai valita muun paikan kartalta.

Valitse havaintopaikka

Määritä havaintoaika

Valittu: nyt

Valitse havaintotyyppi

Voit samalla syöttää useita erityyppisiä havaintoja, jos ne on tehty samaan aikaan samalta paikalta.

Pintaveden lämpötila

Syötä pintaveden lämpötila vetämällä valitsimesta tai kirjoittamalla kenttään. Pintaveden lämpötila mitataan noin 20 cm syvyydeltä.

Valitse sinilevätilanne

Levätilanne:

Sinilevätilannetta arvioidaan silmämääräisesti neliportaisella asteikolla. Se on helppoa ja havainnoista on paljon hyötyä muille vesistön käyttäjille. Järvi-meriwikistä löytyy ohje sinilevän tunnistamiseen ja määrän arviointiin, jos olet epävarma.

Vedenkorkeus

Syötä vedenkorkeus suhteessa asteikon 0-pisteeseen valitsimesta vetämällä tai kirjoittamalla kenttään.

Näkösyvyys

Syötä näkösyvyys vetämällä valitsimesta tai kirjoittamalla kenttään. Näkösyvyyden mittaamista varten tarvitset näkösyvyyslevyn. Sellaisen voi tehdä itse esimerkiksi valkoisesta ämpärinkannesta.

Happipitoisuus

Mittaustapa:
Näytesyvyys:
Happikylläisyys:

?

Syötä happipitoisuus vetämällä valitsimesta tai kirjoittamalla kenttään. Jos syötät myös näytteen lämpötilan, Havaintolähetti laskee sinulle happikylläisyyden suolattomassa vedessä merenpinnan tasolla.

Happamuus, pH

Mittaustapa:

Syötä pH-arvo vetämällä valitsimesta tai kirjoittamalla kenttään. Haapamuuden mittaamista varten tarvitset pH-mittarin tai indikaattoripaperia.

Sameus

Syötä sameus vetämällä valitsimesta tai kirjoittamalla kenttään. Sameuden mittaamista varten tarvitset mittalaitteen tai laboratorioanalyysin tuloksen.

Valitse jäätilanne

Jäätilanne:

Jäätilannetta arvioidaan silmämääräisesti rannalta kohdasta, josta on hyvä näkyvyys vesialueelle. Pysyvän jääpeitteen aikaan voit mitata myös jäänpaksuuden.

Valitse lumitilanne

Lumitilanne:

Valitse lumitilanteen arviointiin paikka, johon lumi on satanut vapaasti eikä tuuli ole päässyt keräämään kinoksia. Yhtenäisen lumipeitteen aikaan voi mitata myös lumipeitteen paksuuden.

Valitse meduusojen runsaus

Meduusojen runsaus:

Meduusojen on viime vuosikymmeninä havaittu runsastuneen ympäri maailman. Suomen merialueilla tavattavat meduusat ovat yleensä Korvameduusoja.

Valokuva havaintopaikasta

Valitse / Ota kuva

Lisää kuva tiedostojärjestelmästä tai suoraan kamerasta. Huomaa, että luovut kuvan oikeuksista CC BY 3.0 -lisenssin mukaisesti.

Kameran käyttö voi varsinkin Android-laitteissa johtaa muistin loppumiseen. Ota siinä tapauksessa ensin kuva, ja etsi se tässä vaiheessa galleriasta.

Ethän ole robotti?

Oletko valmis?

Jos olet valmis, valitse alta "Lähetä havainnot". Syöttämäsi havainnot tallennetaan havaintopaikalle Järvi-meriwikissä.

Kiitos!

Tallenna uusi havainto Järvi-meriwikin etusivu Havaintopaikkasi

Havaintosi on nyt tallennettu Järvi-meriwikiin. Syötätkö uuden havainnon vai siirrytkö wikiin ihailemaan omaasi ja muiden havaintoja?