Ala-Kuomio (14.977.1.001)

Hoppa till: navigering, sök

Ala-Kuomio är en ganska stor insjö i Kymijoki (14) huvudavrinningsområde. Sjön är belägen i Södra Savolaxs landskap. Den hör till ELY-centralen i Södra Savolaxs verksamhetsområde.

Insjön

Namn: Ala-Kuomio
Sjönummer: 14.977.1.001
Avrinningsområde: Kuomion valuma-alue (14.977)
Huvudavrinningsområde: Kymijoki (14)

Basuppgifter

Yta: 204,03 ha
Djup:
Medeldjup:
Volym:
Strandlinje: 21,49 km
Höjd över havet: 85,5 m

Administrativa områden

Kommun: Mikkeli
Landskap: Etelä-Savon maakunta
ELY-central: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vattenförvaltningsområde: Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitoalue

Symbol lukko viranomainen.png

De här uppgifterna kommer från data system som uppehålls av Finlands miljöcentral (SYKE). Om du upptäcker fel i uppgifterna, vänligen skriv om det på användaren SYKEs diskussionssida.

Diskussioner
Senaste observationer

Tallenna omat havaintosi Havaintolähetillä!

Vattendragprognoser

Det finns inte vattendragprognoser för den här sjön

Pm leg 17x21.png Användare
Pm leg kokenut 17x21.png Erfaren
Pm leg asiantuntija 17x21.png Sakkunnig
Pm leg viranomainen 17x21.png Myndighet

Pm tapahtuma 17x21.png Evenemang
Pm havaintopaikka 17x21.png Observationsplats
Pm valokuva 17x21.png Fotografi
Pm kohde 17x21.png Annat


Du kan grunda nya platser om du loggar in först.

61° 27' 3.6", 27° 8' 0.6"

Järven erityispiirteet

Ala-Kuomio kuuluu Mikkeliin ja Ala-Kuhasen valuma-alueeseen. Järven pinta-ala on 204 ha ja rantaviivan pituus on 21,48 km. Ala-Kuomio on kirkasvetinen ja sen vesi on väriltään ruskeaa. Järvi on tyypiltään keskihumuksinen. Tutkimustiedon mukaan järvi on rehevyystasoltaan lievästi rehevä. Virkistyskäyttö luokituksen mukaan järvi kuuluu luokkaan hyvä. Luokitus on tehty syvänteen vedenlaatutekijöiden mukaan, jolloin rantavyöhykkeen mahdollista rehevöitymistä ei ole voitu ottaa luokituksessa huomioon.

Ala-Kuomio saa lisävesiä Salakkajokea pitkin pohjoisesta Ylä-Kuomiosta. Järvi laskee lounaassa Jokilammen ja Kuomiokosken kautta Kallaveteen. Valuma-alue koostuu pääasiassa metsä- ja suoalueista. Peltoja on jonkin verran varsinkin pohjoisessa Ylä-Kuomion valuma-alueella, jossa sijaitsevat suurimmat suoalueetkin.

Nykytila ja suojelu

Tutkimusalueena on ollut 14 m:n syvänne, joka sijaitsee järven luoteisosan pitkässä, lahtimaisessa haarakkeessa. Järvi on kuulunut alueelliseen järvien tila- ja käyttökelpoisuuskartoitukseen vuosina 1990-91 ja 2002-03. Ala-Kuomion viimeisin vedenlaatu tutkimus on tehty 7.6.2012 ja tekijänä oli Etelä-Savon ELY. Väriluku oli tyydyttävä. Kokonaisfosfori oli erinomainen/hyvä ja lehtivihreä oli hyvä. Hapen kyllästysaste oli pintavedessä erinomainen, mutta syvempänä tulos oli tyydyttävä/välttävä.

Hygieeniseltä laadultaan vesi on erinomaista. Vuoden 2001 tulosten perusteella Ala-Kuomion veden laadullinen sopivuus virkistyskäyttöön oli hyvä.

Lähteet: Valtion ympäristöhallinto

Aiheesta muualla