Järviwiki:Ohje

(Redirected from Ohje:Sisällys)
Jump to: navigation, search
There is an English version of this page: Järviwiki:Help
Järviwiki on nyt myös Meriwiki. Tämän sivun sisältö koskee yhtä lailla meriaiheita kuin sisävesiäkin. Merinäkökulma päivitetään sivuun myöhemmin.

Järviwiki on wiki eli yhteisöllinen palvelu, jonka sisällön tuottamiseen ja muokkaamiseen kuka tahansa voi osallistua. Tavallisia tekstisisältöjä muokataan samaan tapaan kuin esimerkiksi Wikipediassa. Järviwikissä sivujen luominen ja muokkaaminen edellyttävät kuitenkin käyttäjätunnuksen rekisteröimistä ja sisäänkirjautumista sekä Järviwikin sääntöjen noudattamista.

Alla on lyhyet kuvaukset Järviwikin peruskäytöstä. Tarkempia kuvauksia eri käyttötilanteista on tarjolla viereisessä laatikossa. Niitä julkaistaan tarvittaessa lisää.

Jos et löydä apua ongelmatilanteeseen näistä ohjeista, voit kysyä asiasta Järviwikin kahvihuoneen keskustelupalstalla. Siellä kysymyksiisi saattavat vastata niin Järviwikin ylläpitäjät kuin muutkin käyttäjät.

Jos et saa luotua tai varmennettua tunnustasi, et voi myöskään kirjoittaa kahvihuoneeseen. Lähetä tällöin palautetta syke.fi -verkkopalvelun palautetoiminnolla.

Järviwikin selaaminen

Järviwikiä kuka tahansa saa selata vapaasti. Järviwikissä edetään helpoiten hakemalla järven nimellä tai jollain muulla hakusanalla. Tärkeimmät sisällöt on myös aina saatavilla vasemman palstan päävalikossa. Etusivulla esitetään ajankohtaisia järviasioita ja tuoreita havaintoja.

Järviwikin pitäisi toimia ainakin seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Internet Explorer 7 tai uudempi ja Firefox. Järviwiki vaatii Javascript-tuen ja sisäänkirjautuminen evästeiden sallimisen.

Tekstin muokkaaminen

Järviwikin tekstiä voi muokata, kun on kirjautunut sisään ja sähköpostiosoite on varmennettu tunnuksen luonnin yhteydessä.

Sivulla olevaa alaotsikkoa ja sen alla olevaa tekstiä pääsee muokkaamaan, valitsemalla "Muokkaa" -linkin sivun oikeasta reunasta otsikon kohdalla. Koko sivun tekstiä voi muokata kerralla "Muokkaa" -välilehdellä, joka löytyy sivun otsikon yläpuolelta.

Tekstin muokkausmerkinnät tehdään niin kutsutulla wiki-merkkauksella. Järviwiki käyttää samaa julkaisujärjestelmää kuin Wikipediakin, joten myös merkintäkieli on sama. Wikipedian sivun muokkaus -ohje löytyy täältä.

Tekstin muokkaamista voi kokeilla Järviwikin hiekkalaatikolla. Hiekkalaatikko on kokeilusivu, joka tyhjennetään aika ajoin.

Tapahtumien, havaintopaikkojen ja kohteiden lisääminen

Jos haluat tallentaa Järviwikiin tapahtumia, havaintoja, valokuvia tai muuta tiettyyn paikkaan liittyvää sisältöä, aloita perustamalla Paikka. Se tehdään järvisivun kartan yhteydessä olevalla "Lisää uusi" -toiminnolla.

Kun paikka on perustettu, sille voi tallentaa tapahtumia, havaintoja, valokuvia ja linkkejä paikkasivun oikean palstan "Lisää/muokkaa"-linkeillä. Paikasta tulee tapahtumapaikka, kun sille tallennetaan tapahtuma, ja vastaavasti havaintopaikka, kun sille tallennetaan havaintoja.

Retrieved from "http://www.jarviwiki.fi/w/index.php?title=Järviwiki:Ohje&oldid=488796"