Puntasjärvi (35.358.1.002)
Puntasjärvi är en medelstor insjö i Kokemäenjoki (35) huvudavrinningsområde. Sjön är belägen i Birkalands landskap. Den hör till ELY-centralen i Birkalands verksamhetsområde.
Insjön
Namn: Puntasjärvi
Sjönummer: 35.358.1.002
Avrinningsområde: Puntasojan valuma-alue (35.358)
Huvudavrinningsområde: Kokemäenjoki (35)
Basuppgifter
Yta: 57 ha
Djup:
Medeldjup:
Volym:
Strandlinje: 6,34 km
Höjd över havet: 184,6 m
Administrativa områden
Kommun: Ylöjärvi
Landskap: Pirkanmaan maakunta
ELY-central: Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vattenförvaltningsområde: Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue

De här uppgifterna kommer från data system som uppehålls av Finlands miljöcentral (SYKE). Om du upptäcker fel i uppgifterna, vänligen skriv om det på användaren SYKEs diskussionssida.
Tallenna omat havaintosi Havaintolähetillä!
Det finns inte vattendragprognoser för den här sjön
Du kan grunda nya platser om du loggar in först.
62° 3' 55.8", 23° 33' 21.6"
Järven erityispiirteet
Puntasjärvi on Puntasojan vesistöalueen alin järvi ennen vesien laskua Puntasojan kautta Riuttasjärveen. Valuma-alueen koko on Puntasjärven luusuassa noin 17 km² ja keskivirtaama noin 153 l/s. Maantieteellisesti Puntasjärvi sijoittuu Kurun pohjoiselle, suovaltaiselle metsäalueelle. Yläpuolisella valuma-alueella on yhteensä 9 lampea/järveä. Rannoilta löytyy muutama talo ja pieniä maatilkkuja veden laadun määräytyessä pääosin jo kauempana. Järveen tulevien vesien laatuun voivat vaikuttaa mm. valuma-alueella tehtävät metsänhoitotyöt.
Maksimisyvyys: 17 m
Veden keskiviipymä: 247 vrk
© Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys
Nykytila ja suojelu
Veden laatu on tutkittu vuosina 1978, 1979, 1993, 1995 ja viimeksi vuonna 2009. Talvinäytteet ovat kaikki alkutalvelta. Tämä huomioiden talviajan happitilanne on tyydyttävä, sillä happivaje pohjalla on ollut selvä jo alkutalvesta. Lisäksi pintavedessäkin on esiintynyt humusvesille tyypillisesti lievää happivajetta. Viimeiset kesätulokset ovat jo 1970-luvulta. Happitilanne oli tuolloin tässä melko syvässä järvessä kohtalainen. Hapettomuuden uhkaa ei ollut pohjallakaan.
Veden humusleima on voimakas, mistä seuraa veden erittäin tumma väri ja myös suovesille tyypillinen alhainen happamuustaso pH:n ollessa jopa alle 5,0. Vesistön virkistyskäyttöä ajatellen nämä tekijät pudottavat järven luokan välttäväksi rajoittaen esim. järven kalataloudelliset mahdollisuudet kestävimpiin lajeihin. Lisäksi Puntasjärven ravinnetaso on luonnontasosta kohonnut. Puhtaissa suovesissähän fosforipitoisuus jää alle 20 µg/l, kun Puntasjärven pintaveden fosforitaso on vaihdellut välillä 24-50 µg/l. Alimmat fosforipitoisuudet on mitattu viimeisellä tutkimuskerralla helmikuussa 2009, jolloin taas humuksen ja typen määrä olivat aiempaa suurempi.
© Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys