Ruokojärvi (14.183.1.012)

Hoppa till: navigering, sök
Ruokojärvi är en medelstor insjö i Kymijoki (14) huvudavrinningsområde. Sjön är belägen i Kymmenedalens landskap. Den hör till ELY-centralen i Sydöstra Finlands verksamhetsområde.

Insjön

Namn: Ruokojärvi
Sjönummer: 14.183.1.012
Avrinningsområde: Immasenjärven - Ruokojärven alue (14.183)
Huvudavrinningsområde: Kymijoki (14)

Basuppgifter

Yta: 61,2 ha
Djup:
Medeldjup:
Volym:
Strandlinje: 4,68 km
Höjd över havet: 68,3 m

Administrativa områden

Kommun: Kouvola
Landskap: Kymenlaakson maakunta
ELY-central: Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vattenförvaltningsområde: Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitoalue

Symbol lukko viranomainen.png

De här uppgifterna kommer från data system som uppehålls av Finlands miljöcentral (SYKE). Om du upptäcker fel i uppgifterna, vänligen skriv om det på användaren SYKEs diskussionssida.

Diskussioner
Senaste observationer

Tallenna omat havaintosi Havaintolähetillä!

Vattendragprognoser

Det finns inte vattendragprognoser för den här sjön

Fiskar

Fiskatlas:
Ahven, Harjus, Hauki, Suutari, Toutain och Täplärapu

Nogrannare: Pm kala1 21x21.png

Användarnas observationer:
Användarna har inte lagrat fiskobservationer från denna sjö

Bilder

Pm leg 17x21.png Användare
Pm leg kokenut 17x21.png Erfaren
Pm leg asiantuntija 17x21.png Sakkunnig
Pm leg viranomainen 17x21.png Myndighet

Pm tapahtuma 17x21.png Evenemang
Pm havaintopaikka 17x21.png Observationsplats
Pm valokuva 17x21.png Fotografi
Pm kohde 17x21.png Annat

Du kan grunda nya platser om du loggar in först.

60° 57' 40.68", 27° 13' 36.84"

Järven erityispiirteet

Luumäen ja Kouvolan kuntien rajalla, Kannuskoskella, sijaitseva Ruokojärvi on järvimäinen Väliväylään kuuluva syvyydeltään matalahko suvanto. Se kuuluu Kymijoen vesistöön. Se on noin 4,5 km pitkä ja leveimmältä kohdaltaan noin 700 m leveä. Järven rannat ovat nimensä mukaisesti ruovikkoisia. Ruokojärvessä on kolme saarta, keskisyvyys on 1,63 m ja syvin kohta on 8,53 m.

Sammallahti1.jpg

Kesäpäivä Ruokojärven Sammallahdella.

Sammalahti5.jpg

Sammallahti 15.3.2015

Nykytila ja suojelu

Ruokojärven vedenpinnan korkeus vaihtelee runsaasti vuodenaikojen mukaan. Järven Kannuskosken keskustassa olevassa päässä, Ruokokoskessa, on toiminnassa oleva sähkövoimala.

Kannuskoski2.jpg

Kannuskosken sähkövoimalaitos.

Ruokojärven vedenväri on lievästi humusleimainen, väriluku 38 ( 30-60 mg Pt/l). Järvi on rehevyydeltään karu ja sen pH on neutraali 6,8.

Sammallahti6.jpg

Ruokojärven vesi on tummaa

Ruokojärvi kuului osana Väliväylä kuntoon- hankeeseen, joka oli käynnissä 1.9.2010-31.12.2013 välisenä aikana. Hankkeen tarkoitus oli turvata Väliväylän veden laadun säilyminen hyvänä. Hankkeen aikana jaettiin tietoa ja opastusta alueen asukkaille, yrittäjille ja loma-asukkaille. Lisäksi toteutettiin erilaisia vesiensuojeluratkaisuja. Hanke sai rahoitusta mm. Luumäen kunnalta sekä Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen myöntämänä Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Kalat, linnut ja muu vesiluonto

Ruokojärvessä esiintyvät tyypilliset kalalajit, kuten hauki, ahven, lahna, salakka, sorva, ruutana, made ja kuha. Järveen on myös istutettu järvilohta, harjusta, taimenta, planktonsiikaa ja toutainta.

Ruokojärvi tarjoaa viihtyisät olosuhteet monille lintujajeille, joita pääsee helposti bongailemaan Ruokokosken sillalta, Kannuskosken keskustassa. Järvellä tavataan monia vesilintuja kuten joutsenia, telkkiä, sinisorsia ja taveja. Koskissa voi nähdä myös koskikaran. Harvinaisina vieraina Ruokojärvellä on tavattu myös harmaasorsa ja kuningaskalastaja.

Asutus ja vesistön käyttötavat

Ruokojärvi ja Väliväylä tarjoavat nykypäivänä hienot puitteet virkistyskalastukseen (mm. Kyykosken viehekalastusalue) ja melonnan harrastamiseen. Väliväylän melontareitti kulkee Ruokojärven kautta yhdistäen Saimaan ja Kymijoen vesistöt. Reitin kokonaispituus on 155 km.

Kyykoski1.jpg

Kyykosken ylittävä silta ja paikalla sijaitseva retkeilypaikka

Taikinakoski2.jpg

Myllykosken retkeilypaikka

Taikos1.jpg

Taikinakosken taukopaikka ja virran ylittävä silta

Ruokojärven rannalla sijaitseva Kannuskoski on vireä ja aktiivinen kyläyhteisö. Kannuskoski sijaitsee Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakuntien rajalla. Taavettiin on matkaa 25 km ja Kouvolan keskustaan 38 km. Luumäen puolella oleva osa kylää on virallisesti Kannuskoskea ja Kouvolan puolella oleva Sorsalaa. Kylä on toiminnallisesti yhtenäinen. Kannuskoski on parinsadan asukkaan kylä, kesäisin mökkiläiset moninkertaistavat asukasluvun. Kylän palveluita ovat mm. Osuuskauppa, kyläyhdistyksen omistama Väliväylän etappi-baari sekä monet majoitusta tarjoavat yritykset.

Ruokojärvenranta1.jpg

Elokuinen ilta Ruokojärvellä

Tarut ja tositarinat

Ruokojärven halki uitettiin tukkeja aina 1960-luvun alkupuolelle asti. Väliväylä kautta uitettiin puita Pielisen ja Saimaan alueilta Kymijoelle ja edelleen Kotkaan. Uittojen historista saa lisää tietoa mm. Hilkka Mattilan kirjoittamasta kirjasta: Tukkien matkassa, Väliväylällä Karjalasta Kymenlaaksoon (2014) sekä netistä tukkien matkassa -sivuilta.

Kannuskoskella, Ruokokoskella, toimi myös vuosina 1883-1939 puuhiomo ja pahvitehdas. Parhaimmillaan tehdas työllisti useita kymmeniä ihmisiä.

Aiheesta muualla

Kannuskoskeen voi tutustua vaikkapa kävellen. Kannuskoskella on kaksi mielenkiintoista retkeilyreittiä: Tolpankankaan luontopolku, jonka varrella on laavu yöpymistä varten sekä Kannuskosken kylänraitti, joka kiertää historiallisesti mielenkiintoisen kylän keskustan ympärillä. Lisää tietoa Kannuskoskesta ja alueen historiasta saa kylätoimikunnan julkaisemasta Kannuskosken kylänraitti- esitteestä.