Sääksjärvi (48.006.1.001)

Hoppa till: navigering, sök

Sääksjärvi är en ganska stor insjö i Kruunupyynjoki (48) huvudavrinningsområde. Sjön är belägen i Södra Österbottens landskap. Den hör till ELY-centralen i Södra Österbottens verksamhetsområde.

Insjön

Namn: Sääksjärvi
Sjönummer: 48.006.1.001
Avrinningsområde: Porasjoen yläosan valuma-alue (48.006)
Huvudavrinningsområde: Kruunupyynjoki (48)

Basuppgifter

Yta: 303,74 ha
Djup:
Medeldjup:
Volym:
Strandlinje: 12,85 km
Höjd över havet: 117,6 m

Symbol lukko viranomainen.png

De här uppgifterna kommer från data system som uppehålls av Finlands miljöcentral (SYKE). Om du upptäcker fel i uppgifterna, vänligen skriv om det på användaren SYKEs diskussionssida.

Diskussioner
Senaste observationer

Tallenna omat havaintosi Havaintolähetillä!

Vattendragprognoser

Det finns inte vattendragprognoser för den här sjön

Fiskar

Fiskatlas:
Ahven, Hauki och Jokirapu

Nogrannare: Pm kala1 21x21.png

Användarnas observationer:
Användarna har inte lagrat fiskobservationer från denna sjö

Bilder

Pm leg 17x21.png Användare
Pm leg kokenut 17x21.png Erfaren
Pm leg asiantuntija 17x21.png Sakkunnig
Pm leg viranomainen 17x21.png Myndighet

Pm tapahtuma 17x21.png Evenemang
Pm havaintopaikka 17x21.png Observationsplats
Pm valokuva 17x21.png Fotografi
Pm kohde 17x21.png Annat


Du kan grunda nya platser om du loggar in först.

63° 13' 6.6", 23° 57' 6.84"

Järven erityispiirteet

Vimpelin Sääksjärvi sijaitsee 9 kilometriä Vimpelin kirkolta lounaaseen. Järvi on lähes 4 kilometriä pitkä ja leveimmillään 1,4 kilometriä. Sääksjärven kuivattamista suunnitetiin jo 1800-luvun lopulla. Tuolloin kylvöheinää ei tunnettu ja järvenlaskun myötä uskottiin korteikkojen ja saraheinän valtaavan lisää alaa. Tämä olisi lisännyt karjanrehun saatavuutta. Järven kuivatusta aloitettiin joen perkauksella jo ennen talvisotaa, mutta vasta sotien jälkeen kuivaus saatiin päätökseen työllisyystöinä. Laskujokena toimivaa Porasenjokea perkattiin ja kuivuneen järven pohjalle kaivettiin kuivatusojia. Myös järven eteläpäässä sijaitseva Vähäjärvi kuivui. Sääksjärven kuivatukselle asetetut toiveet eivät toteutuneet. Kuivunut järvenpohja jäi rapakoksi ja alkoi kasvaa pajua. Alue oli otollinen sääskille ja niitä riitti. Viljelysmaata ei saatu ja kalastuskin oli vain muistona kyläläisten mielissä. Tätä järven rappiota kesti lähes 20 vuotta. Sitten päätettiin tehdä järvelle jotakin. Kylässä järjestettiin kansanäänestys siitä, kuivataanko järvi lopullisesti vai lasketaanko siihen vesi. Järveksi palauttaminen sai huomattavasti enemmän ääniä ja koskenniskaan tehtiin pato. Niin järveen palautui vesi pikkuhiljaa ja nyt järvessä on vettä parisen metriä. Sääksjärveen laskee Perhon puolelta Porasjärvestä lähtevä Porasenjoki. Sama joki jatkaa järven pohjoispäästä matkaansa Kuunupyyhyn, jossa se muuttuu Kruunupyynjoeksi. Joki jaskee Luodonjärveen ja edelleen Pohjanlahteen.

Nykytila ja suojelu

Sääksjärveen oli tuskin saatu vesi uudelleen, kun sitä uhkasi toinen ongelma. Sen valuma-alueella olevilla soilla aloitti Valtion polttoainekeskus turvetuotannon 1970 -luvun lopulla. Tuolloin saostusaltaat olivat pieniä ja varsinkin tulva-aikaan ojat ja purot työnsivät järveen humusta. Vielä nykyäänkin järven vesi on erittäin ruskeaa ja rehevyystaso on myös erittäin rehevä.

Kalat, linnut ja muu vesiluonto

Asutus ja vesistön käyttötavat

Tarut ja tositarinat

Aiheesta muualla