Viitajärvi (51.024.1.003)

Hoppa till: navigering, sök
Viitajärvi är en medelstor insjö i Lestijoki (51) huvudavrinningsområde. Sjön är belägen i Mellersta Österbottens landskap. Den hör till ELY-centralen i Södra Österbottens verksamhetsområde.

Insjön

Namn: Viitajärvi
Sjönummer: 51.024.1.003
Avrinningsområde: Salinojan valuma-alue (51.024)
Huvudavrinningsområde: Lestijoki (51)

Basuppgifter

Yta: 21,88 ha
Djup:
Medeldjup:
Volym:
Strandlinje: 3,65 km
Höjd över havet:

Symbol lukko viranomainen.png

De här uppgifterna kommer från data system som uppehålls av Finlands miljöcentral (SYKE). Om du upptäcker fel i uppgifterna, vänligen skriv om det på användaren SYKEs diskussionssida.

Diskussioner
Senaste observationer

Tallenna omat havaintosi Havaintolähetillä!

Vattendragprognoser

Det finns inte vattendragprognoser för den här sjön

Fiskar

Fiskatlas:
Jokirapu

Nogrannare: Pm kala1 21x21.png

Användarnas observationer:
Användarna har inte lagrat fiskobservationer från denna sjö

Pm leg 17x21.png Användare
Pm leg kokenut 17x21.png Erfaren
Pm leg asiantuntija 17x21.png Sakkunnig
Pm leg viranomainen 17x21.png Myndighet

Pm tapahtuma 17x21.png Evenemang
Pm havaintopaikka 17x21.png Observationsplats
Pm valokuva 17x21.png Fotografi
Pm kohde 17x21.png Annat


Du kan grunda nya platser om du loggar in först.

63° 52' 43.68", 24° 11' 25.08"

Järven erityispiirteet

Viitajärvi kuuluu lintuvesiensuojeluohjelmaan. Se on maakunnan ainoa lintujärven edustaja Natura 2000 -verkostossa. Viitajärvi on Lestijokeen laskevan puron latvajärvi. Laskuojassa esiintyy majava, mutta sen alkuperästä ei ole varmaa tietoa. Järveä on laskettu Viitaojan avulla niittymaan saamiseksi. Nykyään avovesialueen pinta-ala on noin 18 ha ja sen ympärillä olevat kelluvat laiteet ovat pinta-alaltaan noin 90 ha (LVO-alueella).

Viitajärvi on kasvitieteellisenä järvityyppialueena korte- ja korteruokojärvi, mutta se edustaa lähinnä kortejärvityyppiä. Viitajärven vesi on humusaineista ja näkösyvyys on pieni. Pohja on humusaineista saostunutta mutaa. Pohjaversoisten ja uposkasvien lukumäärä onkin pieni tämän vuoksi. Järven vesi on hapanta ja vähäravinteista. Yleisiä kellulehtisiä ovat ulpukka, uistinvita ja lumme. Järvikorte on yleinen rantavesissä. Järvikortteen jälkeen kasvustovyöhyke on pullosaravaltainen seuralaisenaan veden puolella raate ja maan puolella kurjenjalka. Kohteella esiintyy monta lintudirektiivin lajeista.

Nykytila ja suojelu

Viitjärvi kuuluu valtakunnalliseen lintuvesiensuojeluohjelmaan. järvi on toistaiseksi kokonaan suojelun ulkopuolella. Järvi on tarkoitus hankkia valtiolle ja rauhoittaa luonnonsuojelulain nojalla luonnonsuojelualueena.

Kalat, linnut ja muu vesiluonto

Alueella esiintyviä lintudirektiivin eli luonnonvaraisten lintujen suojelusta (79/409/ETY) annetun direktiivin liitteen I mukaisia lintulajeja ovat : suopöllö, pyy, sinisuohaukka, laulujoutsen, palokärki, kuikka, kurki, pikkulepinkäinen, vesipääsky, mustakurkku-uikku, kalatiira, metso, liro

Asutus ja vesistön käyttötavat

Tarut ja tositarinat

Aiheesta muualla

Ympäristö.fi