Humaljärvi (81.061.1.014)
Humaljärvi on pieni järvi Suomenlahden rannikkoalue (81) -päävesistössä. Sen ekologinen tila on hyvä.
Humaljärvi on pieni järvi Suomenlahden rannikkoalue (81) -päävesistössä. Sen ekologinen tila on hyvä.
(ei mitään eroa)
|
18 870 700 m³ <br />0,0189 km³ <br />18 870 700 000 l <br />
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
9. kesäkuu 2013 14:36
Uimarannalla ei juuri pal...
Sameavetinen järvi, entistä merenpohjaa. Ääriulottuvuudet noin 3,5 x 2,5 km. Kaksi saarta, muutamia luotoja tai pintaan ulottuvia kiviä.
Ympäröivä rantamaasto länsi- ja pohjoispuolla loivapiirteistä, pääosin peltoja, etelässä ja idässä metsäiset rannat kohoavat selvästi korkeammalle. Vastaavat muodot heijastuvat myös järven pinnan alla: Länsi- ja pohjoisrannat ovat matalia, itä- ja etelärannat jyrkempiä.
Läntisen kolmanneksen syvyys on enimmillään noin 4-5 metriä, järven keskiosan ja itäpään enimmillään noin 7-8 metriä.
Pinnankorkeutta säädellään lounaisnurkasta lähtevän lasku-uoma Ingelsån suulla olevalla pohjapadolla. Kyseisen puron alajuoksulta on otettu 1990-luvun alkupuolelta lähtien vettä puhdistettavaksi teollisuuden ja kunnan tarpeisiin.
Järven vedessä on loppukesästä tyypillisesti paljon levää, ja kaloihin tulee huono sivumaku.
Raakavedenoton vuoksi järvellä on voimassa lääninhallituksen 1990-luvun alussa määräämä polttomoottoreiden käyttökielto.
Länsi- ja pohjoisrannoilla on runsaasti viljelysmaita.
Järven länsipäässä sijaitseva Volsin vanhainkoti ja koillisreunalla sijaitseva Veklahti lienevät suurimmat yksittäiset järven vaikutuspiirissä sijaitsevat asuinkeskittymät.
Lisäksi rannoilla on runsaasti haja- ja loma-asutusta.
Järven länsipäässä sijaitsee Sigurdsin kartano, jonne seudun valkoiset joukot olivat kokoontuneet sisällissodan aikaan talvella 1917-1918. Nämä joukot perääntyivät punaisten hyökkäyksen tieltä jään yli itään, kuuleman mukaan noin 600 miestä ja 100 hevosta.
Porkkalan vuokrakauden aikainen Suomen ja Neuvostoliiton välinen raja kulki Humaljärven poikki 1944-1956. Järven länsipäässä Volsintiellä Sigurdsin kartanon kohdalla on tästä muistuttamassa valtioiden rajapyykit, joskin liikenneturvallisuussyistä todellista historiallista paikkaa etelämpänä.
Sivua on viimeksi muutettu 25. toukokuuta 2013 kello 23.12.