Pieni-Vasarainen (14.286.1.018)
Järvi
Nimi: Pieni-Vasarainen
Järvinumero: 14.286.1.018
Vesistöalue: Vesankajärven valuma-alue (14.286)
Päävesistö: Kymijoki (14)
Perustiedot
Pinta-ala: 20,25 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 3,25 km3 250 m <br />
Korkeustaso:
Hallinnolliset alueet
Kunta: Jyväskylä
Maakunta: Keski-Suomen maakunta
ELY-keskus: Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Järven perustiedot ja erityispiirteet
Pieni-Vasarainen on Vesankajärven valuma-alueen latvajärvi Vertaalan kylän tuntumassa Jyväskylän länsiosassa. Koska kyseessä on latvajärvi, on Pieni-Vasaraisen oma valuma-alue pieni. Mörkösuo laskee Mörkölammen kautta Pieni-Vasaraiseen. Myös Pienimäen pohjoispuolella olevilta suoalueilta laskee vesiä järveen.
Järviallas on muodoltaan pitkä ja kapea: sen pohjois-eteläsuuntainen pituus on noin 1,3 km. Levein kohta sijaitsee järven pohjoispäässä ollen leveimmältä kohdaltaan reilu 350 m. Rantaviivaa on Pieni-Vasaraisella Suomen ympäristökeskuksen antamien tietojen mukaan 3,25 km. Pinta-alaa sillä on 0,23 km².
Peruskartan perusteella tarkasteltuna järvialtaan syvimmät kohdat sijaitsevat sen keski- ja pohjoisosassa hieman painottuen järven länsipuolelle. Suurimmillaan syvyys on 8,1 m. Järven pohjois- ja etelärannat ovat matalia vedenkorkeuden ollessa vain 1-1,5 m.
Pieni-Vasaraisessa keskivedenpinnan tasot ovat samat kuin tämän alapuolisessa järvessä, Vasaraisessa. Peruskartasta tehdyn tarkastelun perusteella Pieni-Vasaraisen keskivedenkorkeus merenpinnasta on 182.8. Itäpuoleisen Mörkölämmen keskivedenkorkeus on 186.9 ja Pieni-Vasaraisen kaakkoispuolella sijaitsevan Varrenveden 183.3. Varrenvesi on ns. bifurkaatiojärvi eli järven vedet voivat laskea ajoittain kahteen eri suuntaan. Varrenvesi kuuluu Pieni-Vasaraisen tapaan Vesankajärven valuma-alueeseen, mutta ajoittain Varrenvesi laskee vesiään myös Tuomiojärven valuma-alueen suuntaan.
Vedenlaadun kehitys, nykytila ja suojelu
Pieni-Vasaraisesta on olemassa vedenlaatutietoja vuodelta 1989. Elokuun 1. päivänä Keski-Suomen ELY-keskuksen toimesta otettiin näytteet 1 metrin ja 4 metrin syvyyksistä. Vesi todettiin happamaksi: pH-arvot olivat 1 metrissä 6,4 ja 4 metrissä 5,8. Alusvedessä havaittiin hapettomuutta. Veden väriluku oli 1 metrissä 120 mgPt/l ja 4 metrissä 160 mgPt/l, eli kyseessä on väriltään erittäin ruskea vesi. Tällainen väri näkyy jo paljaalla silmällä selvästi. Ruskea väri johtuu humuksesta, joka on peräisin valuma-alueen soilta. Fosforipitoisuuden perusteella järvi luokiteltiin reheväksi: 1 metrissä pitoisuus oli 26 μg/l ja 4 metrissä 31 μg/l. Pieni-Vasarainen määriteltiin tuolloin keskiravinteiseksi eli mesotrofiseksi järveksi.
Kalat, linnut ja muu vesiluonto
Asutus ja vesistön käyttötavat
Tarut ja tositarinat
Aiheesta muualla
- Jätevesineuvontaa kiinteistöille(Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK)