Härkäjärvi (14.961.1.005)

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Härkäjärvi on iso järvi Kymijoki (14) -päävesistössä. Se sijaitsee Etelä-Savon maakunnassa ja kuuluu Etelä-Savon ELYn ympäristövastuualueeseen.

Järvi

Nimi: Härkäjärvi
Järvinumero: 14.961.1.005
Vesistöalue: Härkäjärven lähialue (14.961)
Päävesistö: Kymijoki (14)

Perustiedot

Pinta-ala: 571,4 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 48,19 km
Korkeustaso: 102,7 m

Symbol lukko viranomainen.png

Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.

Keskustelut
Uusimmat havainnot

Tallenna omat havaintosi Havaintolähetillä!

Vesistöennusteet

Tälle järvelle ei ole saatavilla vesistöennusteita

Kalat

Kala-atlas:
Jokirapu

Tarkemmat tiedot: Pm kala1 21x21.png

Käyttäjien havainnot:
Tältä järveltä ei ole käyttäjien kalahavaintoja

Pm leg 17x21.png Käyttäjä
Pm leg kokenut 17x21.png Kokenut
Pm leg asiantuntija 17x21.png Asiantuntija
Pm leg viranomainen 17x21.png Viranomainen

Pm tapahtuma 17x21.png Tapahtuma
Pm havaintopaikka 17x21.png Havaintopaikka
Pm valokuva 17x21.png Valokuva
Pm kohde 17x21.png Muu kohde


Voit lisätä sisältöjä, kun olet kirjautunut sisään.

Järven erityispiirteet

Järven vesi pinta ala on pieni,suuret saaret ja pitkälle ulottuva Hiidenniemi pilkkovat vesistöä.Pohjoisessa on Törmäjoki laskujokena,uusi pohjapato tasaa veden korkeutta.Pohjoispuoli on matalaa eteläpuolen syvinkohta noin 34 metriä.

Suurin osa järvestä kuuluu Kangasniemen kuntaan; järven itäiset osat ovat Mikkelin kaupunkiin kuuluvan Haukivuoren puolella. Valuma-alueena on Härkäjärven lähialue. Vedet laskevat Puulaveden kautta Kymin vesistöön. Järven pinta-ala on 571 ha.

Tutkimusalueena on ollut Neronsaaren ja Lehtisaaren eteläpuolella oleva 30 m:n syvänne. Härkäjärven vesi on pintakerroksessa ajoittain sameaa ja vesi on väriltään ruskeaa. Järvi on tyypiltään keskihumuksisen ja runsashumuksisen välillä. Happiongelmia ei ole järvessä havaittu. Tutkimustiedon mukaan järvi on rehevyystasoltaan välillä lievästi rehevä/rehevä. Virkistyskäyttö- ja yleisen käyttökelpoisuusluokituksen mukaan järvi kuuluu luokkaan hyvä. Luokitus on tehty syvänteen vedenlaatutekijöiden mukaan, jolloin rantavyöhykkeen mahdollista rehevöitymistä ei ole voitu ottaa luokituksessa huomioon.

Nykytila ja suojelu

Havainto paikkani Honkasalonsaari,vesi on väriltään tumma mutta vaikuttaa puhtaalta. kalastus välineet eivät pahemmin limaannu.

Härkäjärvi on kuulunut alueelliseen järvien tila- ja käyttökelpoisuuskartoitukseen vuosina 2000-01. Tätä ennen järven tilaa on kartoitettu vuosina 1983-85 ja 1992-93 tarkkailemalla veden pintakerroksen vedenlaadun muutoksia. Härkäjärven viimeisin vedenlaatu tutkimus on tehty 4.10.2010 ja tekijänä Etelä-Savon ELY. Näkösyvyys ja kokonaisfosfori olivat erinomaiset. Väriluku oli hyvä 1 metrissä ja tyydyttävä 31 metrissä.

Kalat, linnut ja muu vesiluonto

Kuha siika ja hauki tarttuu pyydykseen.Joutsen pariskunta pesii joka vuosi,kuikka parvet huutelee järvellä.

Härkäjärveen on istutettu 2000 -luvulla kuhaa ja planktonsiikaa.

Asutus ja vesistön käyttötavat

Tarut ja tositarinat

Lähteet: Valtion ympäristöhallinto (Oiva -tietokanta), Kyyveden kalastusalue/ Käyttö- ja hoitosuunnitelma vuosille 2011-2015.