Iisvesi - Virmasvesi - Rasvanki (14.722.1.001)
Järvi
Nimi: Iisvesi, Virmasvesi, Rasvanki
Järvinumero: 14.722.1.001
Vesistöalue: Iisveden - Virmasveden alue (14.722)
Päävesistö: Kymijoki (14)
Perustiedot
Pinta-ala: 16 446,6 ha
Syvyys: 34,47 m
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 464,22 km464 220 m <br />
Korkeustaso: 97,9 m
Hallinnolliset alueet
Kunta: Suonenjoki, Kuopio, Rautalampi (kunta), Tervo (kunta)
Maakunta: Pohjois-Savon maakunta
ELY-keskus: Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
1. marraskuu 2024 17:05 |
1. marraskuu 2024 17:05 |
Iisvesi - Virmasvesi - Rasvanki on suuri järvi Kymijoen vesistössä Kuopion, Suonenjoen, Rautalammin ja Tervon kunnissa Pohjois-Savon maakunnassa.
Järven erityispiirteet
Iisvesi - Virmasvesi - Rasvangin pinta-ala on 164,5 km2 ja pinnankorkeus 97,9 metriä merenpinnan yläpuolella.
Iisvesi - Virmasvesi - Rasvanki on jakautunut nimensä mukaisesti kolmeen suurempaan altaaseen, jotka ovat Iisvesi, Virmasvesi ja Rasvanki. Järveä luonnehtivat suuret saaret ja pitkät järveä halkovat niemet, kuten Lieteniemi, joka erottaa Virmasveden Iisvedestä.
Iisvesi - Virmasvesi - Rasvangin yli 400 saaresta suurimmat ovat Pulkkilansaari ja Käpysaari sekä Virmasveden ja Rasvangin selät toisistaan erottava Linnonsaari. Etelämpänä sijaitsee kapea ja pitkä Kuninkaansaari.
Iisvesi - Virmasvesi - Rasvanki kuuluu Kymijoen vesistön Rautalammin reittiin. Se saa muun muassa vetensä pohjoisempana sijaitsevasta Nilakasta, joka laskee Rasvangin Koskiselälle Äyskosken kautta. Myös idempänä sijaitseva Hirvijärvi - Ahveninen laskee vetensä Rasvankiin. Myös Kuttajärvi laskee Virmasveteen. Etelässä sijaitseva Suontienselkä laskee Suonenjoen kautta vetensä Iisveteen. Iisvedestä vedet puolestaan laskevat länteen samassa tasossa olevaan Niiniveteen Tervolan kanavan, Säynätsalmen, Vaajavirran ja Putaansalmen kautta, josta ne jatkavat matkaansa etelään Miekkaveteen Nokisenkosken kautta.
Nykytila ja suojelu
Iisveden vedenlaatu on yleisen käyttökelpoisuusluokituksen mukaan erinomainen, Rasvangin ja Virmasveden osalta hyvä. Vain pitkä ja kapea Karttulanlahti on luokiteltu tyydyttäväksi. Vesi on vähähumuksista ja varsin kirkasta.
Kalat, linnut ja muu vesiluonto
Vesistöön on istutettu haukea, kuhaa, järvitaimenta, planktonsiikaa ja lahnaa.
Asutus ja vesistön käyttötavat
Iisvesi - Virmasvesi - Rasvangilla on rantaviivaa 464 km, ja sen rannoille on keskittynyt kolme suurempaa asutuskeskusta: Virmasveden rannalla sijaitseva Karttula, Rasvangin rannalla sijaitseva Tervo ja aivan Iisveden eteläisimmässä päädyssä Suonenjoen kaupungin Iisveden taajama.
Tarut ja tositarinat
Iisvesi oli 1920- ja 1930-luvuilla Suomen sisämaan suurin puutavaran lähetysasema ja sisävesien suurin puutavaran lastauspaikka. Siellä oli myös useita sahalaitoksia.