Keskustelu:Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus/Levätilanne

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisältö

Ketjun otsikkoVastauksiaViimeksi muokattu
Rautalampi, Rautalammmin kunnassa011. elokuuta 2017 kello 14.20
Horonjärvi Vesannolla pilaantuu vinhaa vauhtia04. elokuuta 2017 kello 09.03
Horonjärvi (Vesanto) sairastaa. Miten sinä haluaisit osallistua hoitamiseen?09. heinäkuuta 2017 kello 01.42

Rautalampi, Rautalammmin kunnassa

Levätilanne 10.8.2017 on havaintojen mukaan hälyttävä. Tilanne ei ole mitenkään uusi sillä n. 1975 Rastunsuon turvetuotanto aiheutti vastaavan ongelman. Lumpeet katosivat veden happamoituessa ja kalaverkot likaantuivat sekä sinilevää esiintyi. Rastunsuon turvetuotannon loputtua ongelmat vähitellen lakkasivat ja 2000-luvun alussa vesi oli jopa kirkasta. Kun uusia turvetuotantoalueita läheisellä Käpysuolla ja Lotakonsuolla perustettiin, kysyttiin asukkaiden mielipidettä. Kerroin silloin miten tulisi käymään, mutta kun turvetuotanto on valtakunnallisessa erityissuojelussa. ei muiden mielipiteillä ole mitään arvoa. Samaa käsitteli mm. ex-valtionvarainministeri Iiro Viinanen jokin aika sitten televisiossa. Nyt ollaan taas samassa tilanteessa kuin 1970-80-luvuilla ja havaintojen mukaan paljon pahemmassa.

Aarne A. Heinonen dipl.ins. Rautalampi ( Turku )

Aarneheinonen (keskustelu)11. elokuuta 2017 kello 14.20

Horonjärvi Vesannolla pilaantuu vinhaa vauhtia

Ruskeaa ja vihreää evää on ollut heinäkuun alusta asti pinnasta pohjaan. Heinä-elokuun vaihteen tilanne oli monta kertaa surkeampi kuin viime kesänä 2016. Näkyvyys oli olematonta, noin 30 senttiä ja vihreä levä kerääntyi tyynellä 3-5 sentin lämpäreiksi. Tuulella sitä kerääntyi rantaan niin, että olisi luullut siinä olevan pinaatti- tai hernekeittoa. Järven pinta oli alkukesän 30-40 senttiä alempana kuin tavallisesti padon säännöstelyn takia. Nyt vettä on enemmän, lieneekö sateitten ansiota. Toivottavasti tämä herättää nukkuvia rantaviivan omistajia siihen, että jotakin voisi tehdä jos ei muun takia niin rantatonttien ja mökkien arvon säilyttämiseksi. Niittää niitätyttää tai pressuttaa omaa rantaa ja kalastaa särkiä ja lahnoja pois. Paljon muutahan ei ranta-asukas voi tehdä. Pitkä työ on edessä järven puhdistamiseksi.

Seija Hämäläinen

Seija Hämäläinen (keskustelu)4. elokuuta 2017 kello 09.03

Horonjärvi (Vesanto) sairastaa. Miten sinä haluaisit osallistua hoitamiseen?

Horonjärvi (Vesanto) 8.7.2017 veden laatu surkea. Hippua pinnasta pohjaan ja pinnalla viime kesältä tuttua neonvihreää. Vuoden aikana on tehty järven huonoa tilaa tunnetuksi rannan käyttäjien keskuudessa, perustettu hoitokunnan alaisuuteen toimikunta, joka on antanut järven kunto- ja toimenpidekartoituksen tekemisen konsultin suoritettavaksi. Konsultti suorittaa ensimmäisen käyntinsä 10.7. Tosin Horonjärven kunnostushanke muuttui alapuolella olevan Läämingin ensiksi tapahtuvaksi kunnostukseksi. Kesän aikana on tarkoitus selvittää tarvittavat toimenpiteet ja tehdä syksyllä rahahakemuksia. Yksittäiset kansalaiset eivät ole suuremmassa määrin innostuneet järven hoitamisesta. Kommentteina keskusteluihin on "Saahan sitä ELY:ltä tai EU:lta rahaa", mutta kysymyksiä "Mitä minä voisin tehdä"? ei ole pahemmin kuulunut. Hoitokunta on keväällä laskenut ainoan laskuojan puomia alemmaksi ja järven pinta on erittäin alhaalla. Laskuojan suu oli vanhan kaislan tukkeuttama jo keväällä ja veneen pohja otti kiinni.

Seija Hämäläinen (keskustelu)9. heinäkuuta 2017 kello 01.42