Luodonjärvi (99.110.1.001)

Hoppa till: navigering, sök

Luodonjärvi, Larsmosjön är en stor insjö i Varsinainen Perämeri (99) huvudavrinningsområde. Sjön är belägen i Österbottens landskap. Den hör till ELY-centralen i Södra Österbottens verksamhetsområde. Luodonjärvi, Larsmosjön är Österbottens landskapssjö.

Insjön

Namn: Luodonjärvi, Larsmosjön
Sjönummer: 99.110.1.001
Avrinningsområde: Uusikaarlepyyn - Larsmon rannikkoalue (99.11)
Huvudavrinningsområde: Varsinainen Perämeri (99)

Basuppgifter

Yta: 6 766,4 ha
Djup:
Medeldjup:
Volym:
Strandlinje: 312,59 km
Höjd över havet: 0,2 m

Administrativa områden

Kommun: Kruunupyy, Luoto, Pietarsaari, Pedersören kunta
Landskap: Pohjanmaan maakunta
ELY-central: Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vattenförvaltningsområde:

Symbol lukko viranomainen.png

De här uppgifterna kommer från data system som uppehålls av Finlands miljöcentral (SYKE). Om du upptäcker fel i uppgifterna, vänligen skriv om det på användaren SYKEs diskussionssida.

Diskussioner
Senaste observationer

16 syyskuu 2019 15:00:00
Lite alger
Valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikka

10 syyskuu 2019 15:18:00
Lite alger
Valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikka

3 syyskuu 2019 15:50:00
Lite alger
Valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikka

Tallenna omat havaintosi Havaintolähetillä!

Vattendragprognoser

Det finns inte vattendragprognoser för den här sjön

Fiskar

Fiskatlas:
Ahven, Harjus, Hauki, Kuore, Muikku, Suutari och Säyne (kala)

Nogrannare: Pm kala1 21x21.png

Användarnas observationer:
Användarna har inte lagrat fiskobservationer från denna sjö

Pm leg 17x21.png Användare
Pm leg kokenut 17x21.png Erfaren
Pm leg asiantuntija 17x21.png Sakkunnig
Pm leg viranomainen 17x21.png Myndighet

Pm tapahtuma 17x21.png Evenemang
Pm havaintopaikka 17x21.png Observationsplats
Pm valokuva 17x21.png Fotografi
Pm kohde 17x21.png Annat


Du kan grunda nya platser om du loggar in först.

63° 44' 9.6", 22° 50' 32.64"

Järven erityispiirteet

Luodonjärvi (ruots. Larsmosjön) on Pohjanmaan maakunnan suurin järvi, 68 km². Se pengerrettiin merenlahdista 1960-luvulla raakaveden saannin turvaamiseksi. Sen vettä käyttävät etenkin Pietarsaaren kaupunki ja UPM-Kymmene. Suomen järvien pinta-alatilastossa se on sijalla 62. Tekojärvistä se on kolmanneksi suurin Lokan ja Porttipahdan jälkeen.

Pohjanmaan maakunnan suurimmat luonnonjärvet ovat Hinjärv (7,9 km²), Härkmerifjärden (5,0 km²) ja Karperöfjärden (3,2 km²). Kivi- ja Levalammen tekojärvi (8,3 km²) sijaitsee Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakuntien rajalla.

Luodon-Öjanjärveen laskee neljä jokea: Ähtävänjoki, Kruunupyynjoki, Purmonjoki ja Kovjoki. Valuma-alue on siten melko suuri, noin 4300 km². Järven keskisyvyys on 2,6 m ja maksimisyvyys 10 m.

Luodonjärvi on yhteydessä samoin 1960-luvulla rakennettuun, pienempään Öjanjärveen Kruunupyynjoen ja 400 metriä pitkän kanavan kautta. Säännöstelyllä järvien pinta pidetään 10–20 cm merenpinnan N60-tason yläpuolella. Luodonjärven vedenkorkeutta mitataan jatkuvatoimisesti Storströmmenin mareografilla. Tavallinen kansalainen voi käydä lukemassa vedenpinnankorkeuden mittaasteikoista, joita sijaitsee Hickarössä, Gertrudsin sillalla, Ähtävänjoen ja Purmonjoen suulla. Kruunupyyn puolella on myös yksi asteikko Hästössä.

Nykytila ja suojelu

Luodonjärven vesi on erittäin humuspitoista ja hapanta. Sitä uhkaavat happamoituminen ja myös rehevöityminen. Järven tila on tyydyttävä.

Luodonjärveltä on satunnaisia havaintoja sinileväkukinnoista.

Kalat, linnut ja muu vesiluonto

Luodonjärvessä tavataan lahnaa, haukea, ahvenia, kuhaa, särkeä, säynävää, muikkua, salakkaa, taimenta, siikaa, kirjolohta, kiiskeä ja madetta. Paikallisten kalastajien mielestä järvessä on liikaa ns. roskakalaa. Järven vuotuisten kalansaaliiden arvioidaan vaihtelevan 24 000 - 88 000 kg välillä. Luodonjärven ja meren välille on rakennettu kalaportaat Storströmmen kohdalle.

Luodonjärven alue on loistavaa lintualuetta. Alueella on tavattu mm. selkälokki, naurulokki, kuikka, ruskosuohaukka ja kaulushaikara. Linnustollisesti rikas Hällörsfjärden-Mossaviken kuuluu Natura 2000 -verkostoon. Järven lähistöllä sijaitsee myös viisi muuta Naturaan sisällytettyä aluetta.

Asutus ja vesistön käyttötavat

Luodonjärvi on valittu Pohjanmaan maakuntajärveksi. Järven rannoista on rakennettu noin 20 % ja veneliikenne on vilkasta. Veneilyä varten järveltä löytyy noin 60 km viitoitettua veneväylää ja yli kymmennen paikan venesatamia on 15 kpl. Lisäksi Luodonjärven rannoilla on yli 10 yleistä uimarantaa, useita kahviloita, ravintoloita ja leirintäalueita. Järvi on erittäin merkittävä virkistys- ja ammattikalastus kohde. Vuosittain järvellä käy harrastamassa virkistyskalstusta arviolta 6 000 - 7 000 henkeä. Ammattikalastajia toimii järvellä kymmenkunta.

Tarut ja tositarinat

Aiheesta muualla