Sääksjärvi (48.006.1.001)

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sääksjärvi on melko iso järvi Kruunupyynjoki (48) -päävesistössä. Se sijaitsee Etelä-Pohjanmaan maakunnassa ja kuuluu Etelä-Pohjanmaan ELYn ympäristövastuualueeseen.

Järvi

Nimi: Sääksjärvi
Järvinumero: 48.006.1.001
Vesistöalue: Porasjoen yläosan valuma-alue (48.006)
Päävesistö: Kruunupyynjoki (48)

Perustiedot

Pinta-ala: 303,74 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 12,85 km
Korkeustaso: 117,6 m

Symbol lukko viranomainen.png

Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.

Keskustelut
Uusimmat havainnot

Tallenna omat havaintosi Havaintolähetillä!

Vesistöennusteet

Tälle järvelle ei ole saatavilla vesistöennusteita

Kalat

Kala-atlas:
Ahven, Hauki ja Jokirapu

Tarkemmat tiedot: Pm kala1 21x21.png

Käyttäjien havainnot:
Tältä järveltä ei ole käyttäjien kalahavaintoja

Kuvat

Pm leg 17x21.png Käyttäjä
Pm leg kokenut 17x21.png Kokenut
Pm leg asiantuntija 17x21.png Asiantuntija
Pm leg viranomainen 17x21.png Viranomainen

Pm tapahtuma 17x21.png Tapahtuma
Pm havaintopaikka 17x21.png Havaintopaikka
Pm valokuva 17x21.png Valokuva
Pm kohde 17x21.png Muu kohde


Voit lisätä sisältöjä, kun olet kirjautunut sisään.

Järven erityispiirteet

Vimpelin Sääksjärvi sijaitsee 9 kilometriä Vimpelin kirkolta lounaaseen. Järvi on lähes 4 kilometriä pitkä ja leveimmillään 1,4 kilometriä. Sääksjärven kuivattamista suunnitetiin jo 1800-luvun lopulla. Tuolloin kylvöheinää ei tunnettu ja järvenlaskun myötä uskottiin korteikkojen ja saraheinän valtaavan lisää alaa. Tämä olisi lisännyt karjanrehun saatavuutta. Järven kuivatusta aloitettiin joen perkauksella jo ennen talvisotaa, mutta vasta sotien jälkeen kuivaus saatiin päätökseen työllisyystöinä. Laskujokena toimivaa Porasenjokea perkattiin ja kuivuneen järven pohjalle kaivettiin kuivatusojia. Myös järven eteläpäässä sijaitseva Vähäjärvi kuivui. Sääksjärven kuivatukselle asetetut toiveet eivät toteutuneet. Kuivunut järvenpohja jäi rapakoksi ja alkoi kasvaa pajua. Alue oli otollinen sääskille ja niitä riitti. Viljelysmaata ei saatu ja kalastuskin oli vain muistona kyläläisten mielissä. Tätä järven rappiota kesti lähes 20 vuotta. Sitten päätettiin tehdä järvelle jotakin. Kylässä järjestettiin kansanäänestys siitä, kuivataanko järvi lopullisesti vai lasketaanko siihen vesi. Järveksi palauttaminen sai huomattavasti enemmän ääniä ja koskenniskaan tehtiin pato. Niin järveen palautui vesi pikkuhiljaa ja nyt järvessä on vettä parisen metriä. Sääksjärveen laskee Perhon puolelta Porasjärvestä lähtevä Porasenjoki. Sama joki jatkaa järven pohjoispäästä matkaansa Kuunupyyhyn, jossa se muuttuu Kruunupyynjoeksi. Joki jaskee Luodonjärveen ja edelleen Pohjanlahteen.

Nykytila ja suojelu

Sääksjärveen oli tuskin saatu vesi uudelleen, kun sitä uhkasi toinen ongelma. Sen valuma-alueella olevilla soilla aloitti Valtion polttoainekeskus turvetuotannon 1970 -luvun lopulla. Tuolloin saostusaltaat olivat pieniä ja varsinkin tulva-aikaan ojat ja purot työnsivät järveen humusta. Vielä nykyäänkin järven vesi on erittäin ruskeaa ja rehevyystaso on myös erittäin rehevä.

Kalat, linnut ja muu vesiluonto

Asutus ja vesistön käyttötavat

Tarut ja tositarinat

Aiheesta muualla