Valkeajärvi (35.722.1.026)

Hoppa till: navigering, sök

Valkeajärvi är en ganska stor insjö i Kokemäenjoki (35) huvudavrinningsområde. Sjön är belägen i Mellersta Finlands landskap. Den hör till ELY-centralen i Mellersta Finlands verksamhetsområde.

Insjön

Namn: Valkeajärvi
Sjönummer: 35.722.1.026
Avrinningsområde: Koljonselän alue (35.722)
Huvudavrinningsområde: Kokemäenjoki (35)

Basuppgifter

Yta: 116,55 ha
Djup:
Medeldjup:
Volym:
Strandlinje: 9,39 km
Höjd över havet: 115,7 m

Symbol lukko viranomainen.png

De här uppgifterna kommer från data system som uppehålls av Finlands miljöcentral (SYKE). Om du upptäcker fel i uppgifterna, vänligen skriv om det på användaren SYKEs diskussionssida.

Diskussioner
Senaste observationer

11 toukokuu 2015
9 °C
Valkeajärvi

10 toukokuu 2015
9 °C
Valkeajärvi

7 toukokuu 2015
8 °C
Valkeajärvi

Tallenna omat havaintosi Havaintolähetillä!

Vattendragprognoser

Det finns inte vattendragprognoser för den här sjön

Fiskar

Fiskatlas:
Ahven, Hauki, Kuore, Muikku, Suutari, Säyne (kala) och Täplärapu

Nogrannare: Pm kala1 21x21.png

Användarnas observationer:
Ahven, Hauki och Särki

Pm leg 17x21.png Användare
Pm leg kokenut 17x21.png Erfaren
Pm leg asiantuntija 17x21.png Sakkunnig
Pm leg viranomainen 17x21.png Myndighet

Pm tapahtuma 17x21.png Evenemang
Pm havaintopaikka 17x21.png Observationsplats
Pm valokuva 17x21.png Fotografi
Pm kohde 17x21.png Annat


Du kan grunda nya platser om du loggar in först.

61° 46' 17.4", 24° 52' 13.08"

Järven erityispiirteet

Valkeajärvi on hyvin kirkas ja syvä järvi. Se on niukkaravinteinen eli oligotrofinen järvi, joka on säästynyt melko hyvin rehevöitymiseltä. Valkeajärvi on kalaisa järvi, jossa elää monia eri kalalajeja. Valkeajärven tunnuslintu on kuikka, joka on kuulunut pesimälajistoon vuosisatojen ajan, luultavasti järven alku-ajoista saakka. Valkeajärvi pysyy melko suuren koonsa vuoksi sulana usein joulukuulle saakka. Keväällä jäät lähtevät yleensä vapun aikoihin. Jo ennen vappua muodostuu järveen sulapaikkoja virta-paikkoihin. Valkeajärven rannalla on kesämökkejä, mutta ne sijitsevat melko harvassa ja luonnntilaista metsää on lähes joka paikassa.

Nykytila ja suojelu

Kalat, linnut ja muu vesiluonto

Valkeajärvellä elää monia lintu- ja kalalajeja. Kaloista järvessä elää ainakin ahven, särki, hauki, kiiski, muikku, siika, made ja salakka.

Vesilinnuista järvellä pesii kuikka, telkkä, sinisorsa, selkälokki, kalalokki, harmaalokki, rantasipi ja kalatiira. Lisäksi järvellä vierailee usein laulujoutsenia ja joskus myös kaakkureita ja naurulokkeja. Isokoskeloita näkee toisinaan, pesinnöistä ei ole tietoa. Lisäksi rantametsissä elää kirjava joukko eri lintuja kuten västäräkki, kirjosieppo, tali-, sini, hömö- ja töyhtötiainen, harmaasieppo, leppälintu, puukiipijä, laulurastas, mustarastas, punakylkirastas, räkättirastas ja räystäspääsky. Keväisin kuuluu usein teeren pulinaa rantametsästä ja lehtokurppa lentää usein soidinlentoaan järven yllä rantaa seuraten.

Valkeajärven tunnuslintu ja monen mökkiläisen lempilintu on kuikka. Tämä uljas kalastaja on kuulunut pesimälajistoon luultavasti jo alusta alkaen. Kuikat saapuvat lähes poikkeuksetta parin päivän sisään jäiden lähdöstä. Jos jäiden lähtö myöhästyy, kuikat laskeutuvat sulapaikkoihin odottelemaan. Kuikkaa kunnioitetaan Valkeajärvellä syvästi ja laji onkin voittanut osan ihmipelostaan ja pesiikin paikka paikoin melko lähellä mökkejä. Lisäksi kuikat tulevat yllättävänkin lähelle uteliaina tarkkailemaan ihmisten touhuja. Tällaista käytöstä tuskin on muualla kuin järvellä, jossa kuikka on todellinen järven symboli ja ihailun kohde, jonka annetaan elää rauhassa.

Asutus ja vesistön käyttötavat

Tarut ja tositarinat

Aiheesta muualla