Landskapssjötävlingen

Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tästä sivusta on myös suomenkielinen versio: Maakuntajärvikilpailu
Tunnus maakuntajarvikilpailu.png

Landskapssjötävlingen ordnades under året 2011 av Finlands miljöcentral (SYKE) och YLEs TV-program Suomi express. Tävlingen finansierades av Maa- ja vesitekniikan tuki ry.

Landskapssjöarna

Bakgrund

I Finland hade vi redan många landskapssymboler: fågel, däggdjur, fiskart, blomma och stenart. Men inte sjöar fastän vi marknadsför oss som landet med tusentals sjöar. Så vitt vi vet finns det inga landskapssjöar i övriga länder heller.

Tävlingen

Tävlingen genomfördes i två faser.

I första fasen fick människorna föreslå och motivera sjöar som de tyckte skulle passa som landskapssjöar. Den här fasen pågick från 22. mars till 15. augusti. Närmare 500 förslag gällande 151 olika sjöar gjordes under den här fasen.

På basen av dessa förslag utsåg tävlingens jury tre kandidater per landskap till den andra fasen av tävlingen. Juryn bestod av medlemmar från miljöministeriet, jord- och skogsbruksministeriet, landskapsförbunden, Finlands naturskyddsförbund och YLE. Ordföranden för juryn kom från Finlands miljöcentral (SYKE).

I den andra fasen fick vem som helst rösta på kandidater i vilket som helst landskap. Röstningen skedde med hjälp av sms eller postkort. Röstningen pågick från 14 till 30 september. De sjöar som fick mest röster i sitt landskap utsågs till landskapssjöar.

Material