Ero sivun ”Sammakkojärvi (35.183.1.003)” versioiden välillä
(ei mitään eroa)
|
Nykyinen versio 23. huhtikuuta 2013 kello 10.41
Järvi
Nimi: Sammakkojärvi
Järvinumero: 35.183.1.003
Vesistöalue: Sammaljoen yläosan valuma-alue (35.183)
Päävesistö: Kokemäenjoki (35)
Perustiedot
Pinta-ala: 30,41 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 4,59 km4 590 m <br />
Korkeustaso:
Hallinnolliset alueet
Kunta: Punkalaidun
Maakunta: Pirkanmaan maakunta
ELY-keskus: Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Järven erityispiirteet
Nykytila ja suojelu
Kalat, linnut ja muu vesiluonto
KIrkasvetinen, mutapohjainen järvi kallioiden kolossa. Veden syvyys pari metriä ja kallliopohjalla 3 - 5 m mutaa. Vesi vaihtuu järvssä vain sen mukaan, mitä sadevesiä valuu kallioilta. Laskuojaa on perattu ja järven pintaa laskettu sotien jälkeen asutustilojen muodostuksen aikoihin rantaleton ottamiseksi viljelyyn. Pieni ja matala järvi tuppaa jäätymään umpeen ja keväisin löytyy lahden pohjukoista kuolleita kaloja, minkä vuoksi olisi tärkeätä palauttaa järven pinta entiseleen, noin 50 cm, nykyistä korkeammalle. Virkistyskäytön kannalta suurempikin pinnan korotus olisi eduksi ja erittäin helppo toteuttaa. Kallioiset rannat ovat jyrkät, nousu 2-3 m jo 10 metriä nykyisestä rantaviivasta, jolloin asiallisesti rakennetut loma-asunnot eivät kärsisi yhtään vedenpinnan nostosta. Kyseenalaisia tapauksia lienee vain kaksi.
Järven eteläisimmässä lahdenpohjukassa on vuosikymmenien ajan pesinyt Joutsenpari (ei tietenkään sama) . Joinakin vuosina järvelle on pyrkinyt asetumaan toinenkin joutsenpari, mutta se on aina päättynyt kohtalokkaaseen reviiritaisteluun. Liekö olleet villiminkit asialla, mutta viime vuosina on joutsenpoikueesta kesän alkupuolella kadonnut aina pari kolme poikasta.
Viimeisen vuosikymmenen aikana on valkolumme levinnyt kautta järven.