Järvi-meriwikin julkaisujärjestelmä on päivitetty 9.3.2021

Järvi-meriwikin julkaisujärjestelmä (mediawiki) on päivitetty ja palvelu on samalla siirretty uudelle palvelimelle. Tästä johtuen osa wikin sisällöistä saattavat aluksi olla sekaisin. Tietojen pitäisi korjaantua lähipäivien aikana. Kiitos kärsivällisyydestä!

Terveisin, Järvi-meriwikin ylläpito.

Järviwiki:Tietoja

Loikkaa: valikkoon, hakuun
Järviwiki on nyt myös Meriwiki. Merinäkökulma päivitetään tähän sivuun myöhemmin. Voit lukea Meriwikistä täältä.

Järviwiki on Suomen järvien oma wiki eli verkkopalvelu, jota rakennetaan ja julkaistaan käyttäjien yhteistyöllä. Järviwikistä löytyy perustiedot kaikista yli 1 hehtaarin kokoisesta järvestämme sekä valmiit työkalut, joilla käyttäjät voivat jakaa mm. valokuvia ja havaintoja. Järviwikin ensimmäinen versio julkaistiin maaliskuussa 2011.

Järviwikin tavoitteena on jakaa tietoa Suomen järvistä, edistää vesiensuojelua ja lisätä kiinnostusta vesistöihimme yhdessä tekemällä, positiivisia asioita painottamalla ja ketään syyttämättä.

Perustajat ja ylläpito

Järviwikin on perustanut ja sen ylläpidosta vastaa Suomen ympäristökeskus (SYKE).

Maa- ja vesitekniikan tuki ry on tukenut Järviwikin kehittämistä apurahalla. Lisäksi Järviwiki sai EU:n Life+-rahoitusta osana GisBloom-hanketta, jossa rakennettiin levähaittojen ennustus- ja hallintajärjestelmää.

Järviwikin sisältö

Järviwikissä on oma sivunsa paitsi jokaiselle Suomen järvelle, myös jokaiselle järven nimelle, vesistöalueelle, maakunnalle, kunnalle, ELY-keskukselle ja vesienhoitoalueelle. Näillä sivuilla on tietyt perustiedot, jotka on kopioitu viranomaisten tietojärjestelmistä, eikä niitä saa muuttaa. Muilta osin sisällöt ovat pääsääntöisesti kenen tahansa muokattavissa.

Järviwikiin voi perustaa havaintopaikkoja, tallentaa kohdekuvauksia ja lisätä tietoja tapahtumista. Järviwikiä voi myös käyttää järven kunnostushankkeen viestintään ja dokumentoimiseen.

Järviwikiä ei moderoida eli kaikki käyttäjien tekemät muutokset julkaistaan heti ilman tarkastusta. Kannattaa siis huomioida, ettei Järviwikissä julkaistavat tiedot välttämättä pidä paikkaansa. Järviwikin ylläpitäjät eivät ole vastuussa tietojen oikeellisuudesta. Sisällön lainmukaisuudesta on vastuussa aina kunkin sisällön tuottaja.

Miten voin osallistua?

Voit osallistua Järviwikin rakentamiseen täydentämällä koti- tai mökkijärvesi tietoja ja jakamalla havaintojasi, valokuviasi sekä videoitasi. Apua löytyy Järviwikin ohjeista.

Jokaisella sivulla on myös keskustelualue, jolla voit keskustella muiden käyttäjien kanssa kyseisen sivun aiheesta tai sisällön kehittämisestä. Järviwikin yleisestä kehittämisestä voit keskustella Kahvihuoneessa.

Sivujen luominen ja muokkaaminen sekä keskusteluihin osallistuminen edellyttävät käyttäjätunnuksen rekisteröimistä ja sisäänkirjautumista. Rekisteröityminen vaatii toimivan sähköpostiosoitteen.

Tietoja tuottavien on myös sitouduttava noudattamaan Järviwikin sääntöjä. Ne on laadittu turvaamaan Järviwikissä julkaistavien tietojen korkea laatu ja tasapuolisuus. Sääntöjen rikkominen voi johtaa käyttäjätunnuksen sulkemiseen.

Ohjelmat

Järviwikin julkaisujärjestelmänä toimii avoimen lähdekoodin Mediawiki-ohjelmisto Semantic Mediawiki -laajennuksella.

Kaikki käytössä ovat ohjelmat ja laajennukset näkyvät Toiminnot:Versio-sivulla.

Katso myösLogo syke.png


Logo rktl.png


Logo elava arkisto.png


Logo mvtt.jpg


Logo gisbloom.png


Logo life.jpg


Logo mediawiki.png