Hyönteiset

Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä sivu on osa Itämeri-sanakirjaa.

Niveljalkaisiin kuuluva luokka. Osa Itämeren pohjaeläimistöä.

Phryganeidae Agrypnia.jpg

Hyönteisiin kuuluvat surviaissääsken (Chironomidae) toukkavaiheet elävät monenlaisissa vesissä pohjaeläiminä ja ovat tärkeätä ravintoa eräille kaloille, kuten taimenelle. Monin paikoin ne ovat huomattava ja tärkeä osa makean veden ja paikoin myös rehevien rannikkovesien pohjaeläinlajistosta.

Surviaissääsken toukkia ei usein määritetä lajitasolle määrityksen vaivalloisuuden vuoksi. Osa lajeista sietää alhaisia happipitoisuuksia veren korkean hemoglobiinipitoisuuden ja tehokkaan hengityksensä ansiosta. Ravintonaan toukat käyttävät useimmiten kuollutta eloperäistä ainesta ja planktonia, mutta eräät lajit ovat myös petoja tai loisia.

Yleisenä Itämeren ja rehevien järvien pohjilla elävä Chironomus plumosus on väriltään punainen ja elää U:n muotoisessa putkessa pehmeässä sedimentissä. Ravintonaan laji käyttää pohjaan vajonnutta eloperäistä ainesta sekä leviä ja bakteereja, joita toukka vangitsee putkeen tuottamansa pyyntiverkon avulla.

Suomen rannikon vähäsuolaisissa, suojaisissa vesissä, etenkin sisälahdilla elää paljon muitakin makeanveden hyönteisiä ja niiden nuoruusvaiheita, kuten tiettyjä vesiperhosiin, päivänkorentoihin, sudenkorentoihin sekä kovakuoriaisiin kuuluvia lajeja.

Kuva: Hiidekkäisiin kuuluva vesiperhosen toukka / Katriina Könönen.

Aiheesta muualla