Iso-Kairi (23.093.1.006)

Loikkaa: valikkoon, hakuun
Iso-Kairi on keskikokoinen järvi Karjaanjoki (23) -päävesistössä. Se sijaitsee Uudenmaan maakunnassa ja kuuluu Uudenmaan ELYn ympäristövastuualueeseen.

Järvi

Nimi: Iso-Kairi
Järvinumero: 23.093.1.006
Vesistöalue: Vihtijärven valuma-alue (23.093)
Päävesistö: Karjaanjoki (23)

Perustiedot

Pinta-ala: 42,64 ha
Syvyys:
Keskisyvyys:
Tilavuus:
Rantaviiva: 4,5 km
Korkeustaso:

Symbol lukko viranomainen.png

Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.

Keskustelut
Uusimmat havainnot

14 kesäkuu 2017 11:47:00
Iso-Kairin eteläranta (KI...
Eteläranta

Iso-Kairi.JPG

Tallenna omat havaintosi Havaintolähetillä!

Vesistöennusteet

Tälle järvelle ei ole saatavilla vesistöennusteita

Kalat

Kala-atlas:
Ahven, Ankerias, Hauki, Karppi, Muikku ja Täplärapu

Tarkemmat tiedot: Pm kala1 21x21.png

Käyttäjien havainnot:
Tältä järveltä ei ole käyttäjien kalahavaintoja

Kuvat

Pm leg 17x21.png Käyttäjä
Pm leg kokenut 17x21.png Kokenut
Pm leg asiantuntija 17x21.png Asiantuntija
Pm leg viranomainen 17x21.png Viranomainen

Pm tapahtuma 17x21.png Tapahtuma
Pm havaintopaikka 17x21.png Havaintopaikka
Pm valokuva 17x21.png Valokuva
Pm kohde 17x21.png Muu kohde

Voit lisätä sisältöjä, kun olet kirjautunut sisään.

Järven erityispiirteet

Nykytila ja suojelu

Kalat, linnut ja muu vesiluonto

Iso-Kairi on pääosin matala, mutta puhdas, sameavetinen järvi. Vettä järvi saa Mustalammesta ja Pikku-Kairista, ja se laskee Vihtijärveen.

Puusto ulottuu suurelta osin rantatöyräille asti, rantakaislikkoa on paikoitellen ja vain muutamin paikoin kallio tai kivet ulottuvat veteen asti. Rantavesien pohjilla on paljon veteen kaatuneiden puiden runkoja. Ulpukat koristavat rantojen edustaa ja lahtia.

Järvessä on mm. ahventa, haukea, madetta ja särkikaloja. Kaakkuripariskunta on ilahduttanut jo vuosia järvellä vierailijoita.

Asutus ja vesistön käyttötavat

Iso-Kairin rannoilla ei ole pysyvää asutusta. Järven kaakkoisrannalla on partiolippukunta Haagan Eräveikkojen kämppä, sauna ja huoltorakennus. Kämppä on käytössä lähinnä viikonloppuisin ja kesäisin. Kämpälle vievä metsäautotie on suljettu puomilla.

Ison-Kairin länsirannalla on leirien järjestämiseen soveltuva suurehko niemi ja koillisrannalla hyvä päiväretkeilykohde, "laavuniemi". Järvi on Hiiskulan kartanon mailla.

Tarut ja tositarinat

Haagalaiset partiolaiset ovat olleet järven retkiasukkeja 1960-luvun lopulta lähtien. Vuosien saatossa he ovat törmänneet moniin kummallisuuksiin. Tässä niistä aluksi pari.

Kämpänsyöjäeläin vierailee Kairilla öisin. Se nakertaa äänettömästi punamullatun partiokämpän alahirsiä 30 sentin korkeudelta. Sitkeistä yrityksistä huolimatta tätä salaperäistä eläintä ei ole koskaan vielä nähty, saati sitten saatu valokuvaan. Lieneekö salaperäinen eläin Arskanharjun asukki?

Arskanharju nousee kämpältä korkealle Kakarlammen suuntaan. Sen länsipäässä on suuri kivi, jonka takana on yöpymispaikka. Öisin harjulla humisee ja kuuluu kummia. Metsästä kuuluu jatkuvaa liikettä, joka pitää pienet retkeilijät varuillaan. Arska kai vartioi harjuaan ja kiveään?

Aiheesta muualla