Jämijärvi (35.542.1.001)
Järvi
Nimi: Jämijärvi
Järvinumero: 35.542.1.001
Vesistöalue: Jämijärven alue (35.542)
Päävesistö: Kokemäenjoki (35)
Perustiedot
Pinta-ala: 879,17 ha
Syvyys: 25,96 m
Keskisyvyys: 4,32 m
Tilavuus: 38 022 500 m³0,038 km³ <br />38 022 500 000 l <br />
Rantaviiva: 91,44 km91 440 m <br />
Korkeustaso: 100,9 m
Hallinnolliset alueet
Kunta: Jämijärvi (kunta)
Maakunta: Satakunnan maakunta
ELY-keskus: Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoitoalue: Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalue
Nämä tiedot ovat peräisin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietojärjestelmistä eikä niitä voi muokata. Jos havaitset tiedoissa virheitä voit ilmoittaa niistä Kahvihuoneen Virheet ja korjaukset -osastolla.
Järven erityispiirteet
Nykytila
Jämijärven länsiosa on pintavesityypiltään matala runsashumuksinen ja itäosa runsashumuksinen järvi. Jämijärven länsiosa on tyydyttävässä ja itäosa hyvässä tilassa. Länsiosan vedessä on runsaasti typpeä ja fosforia, ja kokonaisfosforipitoisuus on hieman laskenut. Etenkin kesäkauden typpipitoisuudet ovat sen sijaan hieman nousseet pitkällä aikavälillä. Järven länsiosaa kuormittavat hajakuormituksen lisäksi Jämijärven kunnan puhdistetut jätevedet sekä turvetuotanto. Järven itäosan vedessä on kesällä melko runsaasti typpeä ja fosforia, ja molempien pitoisuudet ovat talvella selvästi suuremmat kuin kesällä. Kokonaistyppipitoisuudet ovat kasvussa. Järven länsiosan vedet virtaavat järven itäosan kautta koko järven lasku-uomaan. Planktonlevien määrään verrannollinen a-klorofyllipitoisuus on vaihdellut huomattavasti seurantajakson aikana järven molemmissa osissa. Klorofyllipitoisuudet ovat olleet suurimmillaan 1990-luvulla.
Järven länsiosassa esiintyy hapen vajausta pintavedessä asti etenkin talvella. Pohjanläheinen happitilanne on usein huono, ja happi voi loppua kokonaan myös kesällä. Itäosan syvännealueella pintaveden happitilanne on kesällä hyvä, mutta talvella esiintyy hapen vajausta. Syvänteen happitilanne on pohjan lähellä huono tai happi voi loppua kokonaan sekä kesällä että talvella. Vesi kerrostuu voimakkaasti lämpötilan mukaan yli 25 metrin syvänteessä, joten veden vaihtuminen alusvedessä on heikkoa.
Jämijärven vesi on voimakkaasti humuspitoista ja sameaa. Järven länsiosassa sameus on voimakkaampaa kuin itäosassa. Veden näkösyvyys on myös järven länsiosassa paljon pienempi kuin itäosassa, mutta näkösyvyyksissä ei ole osoitettavissa selvää muutossuuntaa pitkällä aikavälillä. Veden happamuutta ilmaiseva pH-arvo on tavallisesti ollut kesäkaudella länsiosassa 6,2-7,1 ja itäosassa 6,5-7,6. Talviarvot ovat yleensä olleet länsiosassa 5,8-6,7 ja itäosassa 5,8-6,9 . Liuenneiden suolojen määrää kuvaava sähkönjohtavuus on järven länsiosassa hieman suurempi kuin itäosassa, mikä selittyy länsiosaan kohdistuvan kuormituksen laadulla.
Tekijä: Varsinais-Suomen ELY-keskus, 30.9.2013
Tekijä: Varsinais-Suomen ELY-keskus, 18.7.2012