Järviwiki:Hjälp

Hoppa till: navigering, sök

Järviwiki är en wiki, dvs. en social webbtjänst. Vem som helst kan delta i att producera innehåll och redigera innehållet i Järviwiki. Vanligt textinnehåll redigeras på samma sätt som i exempelvis Wikipedia. För att kunna skapa och redigera sidor ska du dock registrera ditt användarnamn och logga in dig samt följa användarvillkoren för Järviwiki.

Om du inte hittar den hjälp du behöver i dessa anvisningar kan du fråga om råd i bybrunnen. Där kan du få svar av såväl Järviwikis upprätthållare som övriga användare.

Om du inte lyckas skapa eller bekräfta ditt användarnamn kan du inte heller delta i diskussionen i bybrunnen. Sänd i så fall respons med hjälp av funktionen ge respons i webbtjänsten Ymparisto.fi.

Att bläddra i Järviwiki

Vem som helst får fritt bläddra i Järviwiki. Lättast navigerar man i Järviwiki genom att göra en sökning med en sjös namn eller något annat sökord. De viktigaste innehållet når man alltid också via vänstra spaltens huvudmeny. På ingångssidan presenteras aktuella frågor och färska observationer.

Att redigera text

Du kan redigera texter i Järviwiki efter att du har loggat in dig och din e-postadress har bekräftats i samband med att användarnamnet skapats.

Du kommer åt att redigera en sidas underrubrik och texten under den genom att klicka på länken "Redigera" i sidans högra kant i höjd med rubriken. Du kan redigera texten på hela sidan via fliken "Redigera", som finns ovanför sidans rubrik.

Redigeringarna görs genom så kallad wiki-märkning. Järviwiki använder samma publiceringssystem som Wikipedia, så även märkspråket är det samma. Anvisningar om hur man redigerar Wikipedia-sidor finns här.

Att inmata uppgifter om evenemang, observationsplatser och objekt

När du vill föra in evenemanginfo, observationer, fotografier eller annat innehåll till en viss plats i Järviwiki, börja med att grunda en ny plats. Detta sker med hjälp av funktionen "Lägg till ny" som är tillgänglig vid kartan på respektive insjöns sida.

Efter att ha grundat platsen kan du mata in uppgifter om evenemang och observationer, fotografier och länkar på platssidan med länkarna "Lägg till/redigera" i sidans högra spalt.