Aallot jään alla

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ja sitten taas havaintoja jään alta. Ihmettelin alkuviikosta kun sulamisvedet evät kerrostuneet odotetusti jään alle joten laitoin kameran kuvaamaan sekunnin intervallilla tunniksi olosuhteita jään alla. Paljastui että jään alla kävi melkoinen aaltojen myllerrys mitä ei paljain silmin nähnyt.

https://vimeo.com/123314513

Teemu Lakka (keskustelu)26. maaliskuuta 2015 kello 20.40

Mielenkiintoista. Ehkä videolla näkyvät virtaukset eivät kuitenkaan ole varsinaisia tuulen aiheuttamia aaltoja? SYKEn johtava hydrologi Esko Kuusisto kommentoi havaintoasi näin:

Jos järveen ei laske merkittäviä jokia eikä kukaan mellasta jäällä, siellä on vain hitaita veden lämpötilaeroista johtuvia virtauksia (max.nopeudet senttejä sekunnissa, usein vain millejä). Kova tuuli voi kuitenkin jäänpintaa kallistaa ja aiheuttaa siellä seisovan aaltoliikkeen. Sen synnyttämiä virtausnopeuksia en uskalla arvioida. Jäällä liikkuva kulkuneuvo generoi myös virtauskentän. Jos jäällä on painava kuorma, se jyystää koko ajan loivaan ylämäkeen, koska jääpeite sen alla painuu lommolle.

Matti Lindholm, ylläpitäjä, SYKE (keskustelu)30. maaliskuuta 2015 kello 12.56

Pohdin kanssa tuota seisovan aallon mahdollisuutta mutta niissä on mielestäni pidempi heilahteluväli kuin videossa olevalla edestakaisin liikkeellä. Ellei tuo "aaltoilu" sitte johtunut sadekuurojen aiheuttamasta ilmanpaineen vaihtelusta. Yritän jokatapauksessa vielä toistaa tuon kuvauksen niin että tuo kamera on jossakin muussa kuin jäänpinnassa kiinni.

Teemu

Teemu Lakka (keskustelu)30. maaliskuuta 2015 kello 15.55

No niin toistin eilen tuon kuvauksen niin että kamera oli kiinni pohjassa eikä jäässä. Kyllähän tuo jää melkoisesti aaltoilee tuossa videolla. https://vimeo.com/123752586

Teemu Lakka (keskustelu)1. huhtikuuta 2015 kello 06.43