Iso-Kalla

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Iso-Kalla on usean toistensa yhteydessä olevien samapintaisten järvien muodostama suurjärvi. Sen yhteenlaskettu pinta-ala on 90 684,35 ha90 684,35 ha ja suurin syvyys 90 m.

Osajärvet

Iso-Kalla

Iso-Kalla muodostuu Kallavedestä ja viidestä muusta samassa 81,8 metrin tasossa olevasta järvestä. Jos kaikki Suomen tasapintaiset ja toistensa yhteydessä olevat altaikot tulkitaan suurjärviksi, on Iso-Kalla Suomen neljänneksi suurin järvi. Suurempia ovat vain Suur-Saimaa, Inarijärvi ja Päijänne.

Iso-Kalla purkautuu Soisalon saaren kahta puolta: 1) Konnuksen kanavan, Konnuskoskien (Pirtti-, Emä-, ja Koivukoski; luonnonkoskia) sekä Naapuskoskien kautta Saviveteen ja 2) Karvion kanavan ja Karvion luonnonkosken kautta Kermajärveen. Molemmat reitit päätyvät lopulta Suur-Saimaalle. Keskivirtaama ykkösreitillä on noin 110 m3/s ja kakkosreitillä 45 m3/s.

Samassa tasossa olevat järvet, jotka eivät kuulu Iso-Kallaan

Myös seuraavat järvet ovat Iso-Kallan kanssa likimain samassa 81,8 metrin tasossa, mutta eivät virallisesti kuulu Iso-Kallaan, vaikka niillä vakavesiyhteys Iso-Kallaan onkin. Iso-Kallaan kuulumattomien järvien yhteenlaskettu pinta-ala on 29,6351 km2.